Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a: Bir Başkentin 8000 Yılı Sergisi

Etkinlik Sergi

(İstanbul, 4 Haziran 2010 – 26 Eylül 2010)

04. 06. 2010 – 26. 09. 2010 tarihleri arasında Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) gerçekleştirilmiş süreli bir sergidir. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında organize edilen bu sergi, Sabancı Holding himayesinde, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin ortak işbirliği ile düzenlendi. Serginin küratörlüğünü sanat tarihçisi Dr. Nazan Ölçer, mekân tasarımlarını ise mimar Boris Micka yaptı.

İstanbul’un tarihi zenginliğini açığa çıkarmak ve kültürel mirasın korunma bilincini yükseltmeyi planlayan bu sergide, çeşitli uygarlıkların İstanbul’daki izlerinin yanı sıra özellikle İstanbul’un Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkenti olması, yükselişi, çöküşü ve akabinde Türklerin kenti alması sonucu yeniden ihya edilmesiyle daha da kozmopolit bir kente dönüşümü aktarılması amaçlandı.

Sergi, İstanbul’un farklı medeniyetlere başkentlik yaptığı dönemleri kapsayan 8000 yıllık geçmişi süresince sahip olduğu ancak ticaret, yağma gibi çeşitli nedenlerle kaybettiği bazı tarihi eserlerin bir araya getirilerek buluşmasını sağladı. Bunun için Almanya, Avusturya, Fransa, İrlanda, İspanya, İtalya, Katar, Yunanistan ve Türkiye’nin içinde olduğu 15 farklı ülkenin toplam 58 kurumundan (39’u yurtdışı, 19’u ulusal) çeşitli eserler seçildi ve sergi kapsamında müzeye gönderildi. Bu eserlerin toplam sayısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzeler, özel müze ve koleksiyonculara ait 296 adet eser ve bir eser kopyasının yanı sıra yurtdışındaki kurumlardan seçilen 165 eser ve dört eser kopyası olarak toplamda 466 olarak tanımlandı. Sergide teşhir edilen bu eserler arasında Yenikapı kazılarında ortaya çıkarılan kalıntılar, Bizantion dönemine ait eserler, Konstantinopolis döneminden çeşitli heykeller, büstler, el yazmaları, İnciller, buhurdanlar, rölikler, sikkeler, lahitler, kitabeler, Haliç’e gerilen zincir ve Türklerin İstanbul’u aldıktan sonraki dönemine ait Fatih Sultan Mehmet’in portresi, kaftanlar, miğferler, sorguçlar gibi parçalar bulunmaktadır.

Serginin ardından eserlerin tanıtıldığı 510 sayfalık bir sergi kataloğu yayınlanır; katalog, 19 akademisyenin makalelerinin de dahil olduğu basılı bir ürün olarak Sakıp Sabancı Kültür Sanat Edebiyat Basın Yayın evinden basıldı.