Ecumenical Coalition on Third World Tourism / Turizm Ekümenik Koalisyonu

Sivil Toplum Kuruluşu Yurtdışı Kurum-Kuruluş Yatırımcı/İşletmeci STK

(1982 – 2016)

Asya Hristiyan Konferansı ve Asya Piskopos Konferansları Federasyonu'nun çatısı altında turizmin özellikle üçüncü dünya ülkeleri toplumları üzerindeki olumsuz etkilerine tepki amacıyla kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür (1982). Kuruluşundaki adı Üçüncü Dünya Turizmi Ekümenik Koalisyonu’dur. Dünya çapında çok sayıda konferans ve etkinliklerde yer alarak bildiriler yayınlamış olan koalisyon 2016 yılında faaliyetlerine son verdi.

Koalisyon amaçları; turizmin üçüncü dünya ülkelerindeki insanlar ve çevre üzerindeki etkilerine odaklanmak, turizmden etkilenen yerlilerin görüş ve kaygılarını dile getirmelerine olanak sağlamak, turizmdeki adil olmayan uygulamaları kınamak ve düzeltilmesi yönünde teşvikte bulunmak, adil, katılımcı ve sürdürülebilir toplum hedeflerine uygun iyi kalitede turizm aktivitelerini desteklemek, yerlilerin maruz kaldıkları turizme karşılık adil bir gelir elde etmesini desteklemek ve yerlileri güçlendirmek, ulusal ve uluslararası düzeyde turizm geliştirme projeleriyle ilgili insan hakları ihlallerine karşı lobi oluşturmak, turizmin etkileri hakkında araştırma yapmak ve bilgi sağlamaktı.

Turizm Ekümenik Koalisyonu seküler ve dini gruplarla birlikte çalışarak sosyal, ekonomik ve etik açıdan sorumlu bir turizmin geliştirilmesi yönünde çaba harcamayı ve kadın, çocuk, yerli halk ve işçilerin insan haklarını korumayı hedeflemiştir. Turizm ekümenik koalisyonunun turistler için belirlediği etik kodlar;

 Alçakgönüllü bir ruhla ve evsahibi ülke vatandaşları hakkında bilgi edinmek için gerçek bir istekle seyahat edin.

 Diğer insanların hislerine karşı duyarlı olun ve saldırgan davranışlarda bulunmayın. Bu madde fotoğraf çekmeyle yakından ilgilidir.

 Yalnızca duymak ve görmektense dinleme ve gözlemleme alışkanlığı kazanmaya çalışın.

 Ziyaret ettiğiniz ülkelerdeki insanların genellikle sizden farklı zaman kavramları ve düşünce kalıpları olduğunu farkedin; bu onları sizden daha aşağı yapmaz, sadece farklı kılar.

 Plaj cenneti aramaktansa başkalarının gözünden farklı yaşam biçimlerinin zenginliğini keşfedin.

 Yöresel geleneklerle tanışın insanlar size yardım etmekten memnuniyet duyacaklardır.

 Batının tüm cevapları bilme alışkanlığındansa dinleme alışkanlığı kazanmaya çalışın.

 O ülkeyi ziyaret eden binlerce turistten biri olduğunuzu hatırlayın ve özel ayrıcalıklar beklemeyin.

 Eğer evden uzak bir ev deneyimlemek için seyahat ediyorsanız buna para harcamak akılsızca olur.

 Alışverişte kazandığınız pazarlık payının üreticiye ödenen düşük ücretler sayesinde mümkün olduğunu unutmayın.

 Yerine getireceğinizden emin olmadığınız sürece misafir olduğunuz ülkede insanlara sözler vermeyin.

 Anlayışınızı derinleştirmek için günlük deneyimlerinizi yansıtmaya zaman ayırın. Öyle denir ki sizi zenginleştiren şey başkasını soyar ve hakkını çiğner, şeklinde belirtilmiştir.

Yararlanılan Kaynaklar

Ecumenical Coalition on Third World Tourism: A Code of Ethics for Tourists. (1990). Internationales Jahrbuch der Erwachsenenbildung, 18(1): 165-166. https://www.degruyter.com/view/journals/ijbe/18/1/article-p165.xml, (Erişim tarihi: 12.12.2019); Open Yearbook (2019). Ecumenical Coalition on Tourism (ECOT). https://uia.org/s/or/en/1100054680, (Erişim tarihi: 12.12.2019); Tourism Watch (2001). Open Letter from the Conference of the Ecumenical Coalition on Third World Tourism (ECTWT) “Mission Perspective in Tourism” Pen. https://www.tourism-watch.de/de/schwerpunkt/open-letter-conference-ecumenical-coalition-third-world-tourism-ectwt-mission, (Erişim tarihi: 12.12.2019).