Eater-tainment

Kavram

2020 yılının turizm ürünlerine yönelik bir konsept geliştirmek amacı ile 2012 yılında İspanya’nın deneysel gastronomi alanında uzmanlaşmış üç araştırma ve geliştirme kuruluşunun; Bilbao International, Food Trend Trotters ve Azti Tecnalia, bir araya gelmesi bir proje başlatıldı. Proje sonucunda uygulamak isteyenler için İspanyol turizm işletmetlerinin yiyecek içecek konseptlerine artı bir değer katacak bir ana başlık olan Eater-Tainment ve yedi altbaşlığından oluşan çalışmalar yayımlandı. Bu çalışmanın esas amacının, sektöre geliştirmeye açık fikirler vermek olduğu, günümüz dünyasında insanların artık özellikle yemek konusunda da çok fazla düşünmek zorunda kalmadan karar vermeyi tercih ettiklerinden yeni kategori ve kavramsal başlıklar geliştirmek olduğu ifade edilmektedir. Eğlence anlamına gelen entertainment kelimesinden esinlenerek türetilen yeni konseptin adı Eater-Tainment olarak açıklanmaktadır. Eğlence ana fikrini temel alan bu yiyecek içecek konsepti temelde deneyimsel öğelerden oluşan macera, eğlence, sürpriz kavramlarını da içerisinde barındırmayı hedeflemektedir. Bu çalışmanın devam eden alt başlıkları şu şekilde sıralanabilir;

Food Telling: Mesaj, bilgi içeren veya konuşan yemekler gibi bir anlam taşıyan bu başlık altında, tarihsel geçmişi veya ortaya çıkışı folklorik hikayelere dayanan yemeklerin yine canlandırmaya dayalı a la minute sunum konseptleri esasına dayanmaktadır.

Slowcal: Minimalist bir konsepttir. Tadımlık ufak porsiyonlardan oluşan zengin bir menü sunan slowcal aslında miğdede ağırlık yaratmadan doygunluk hissi vermeyi amaçlamaktadır. Bu konsept ile İspanyolların tabak kültürü yeniden yorumlanmaktadır. Menü değişik animasyon programları desteklenmektedir.

Here & Now: Bu konsept ile a la minute show istasyonlarının yemek saatleri dışında tesisin alakasız ama yürüyüş trafiğinin yoğun olan noktalarına konarak şehir hayatındaki elinde yiyerek gitme kültürüne daha nitelikli içerikler katılması planlamaktadır. Örneğin Belçika usulu külahta patates kızartması çok basit olmakla birlikte yine külahta kalamar veya isteğe göre anlık hazırlanan sandviçler sunulabilmektedir.

Supersense: Kelime olarak süper duyu anlamına gelen bu konsept zengin kokulu, aromatik ve baharatlı yemekleri içermektedir. İster büfe, ister a la carte, ister snack istendiği gibi hazırlanıp servis edilebilmektedir.

Made Simple: Basitçe hazırlanabilecek her türlü yemeği içerebilir. Türk mutfağında yer alan tuzlanmış salatalık fikrinden yola çıkarak hızlı ve basit yemeklerin sunulduğu super fast denebilecek yeni bir snack konsepti örnek verilebilir.

My Health: Sağlıklı yemeklerin kastedildiği bu konsept diyet beslenmenin yeniden ve geliştirilmiş hali olarak kabul edilebilir. Vitamin Bar menüsü içerisinde sunulan salatalar, meyve tabakları ve daha fazlası bu isme en çok yakışacak bir konsepti oluşturabilir.

Ego Food: Bu konseptin en önemli özelliğinin belli bir menüsünün olmayışıdır. Burada ne istediğini tam olarak bilmeyen ama yine de hafif, tuzlu, tatlı, salata gibi bir şeyler tanımlaması yapabilen müşteri veya misafirler için şef ürünler sunmaktadır.

Bu konseptler çıkış noktaları oldukları İspanya’da başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Diğer Avrupa ülkelerinde de yavaş yavaş uygulanmaya koyulmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

www.bilbaointernational.com, (Erişim tarihi: 13.09.2019); www.foodtrendtrotters.com, www.tecnalia.es, (Erişim tarihi: 13 09.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

www.turizmkoleji.com, (Erişim tarihi: 13. 09.2019).