Drone
-
2019
Wi-Fi teknolojisi ile çalışıp, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen; belli bir mesafeye çıkıp, şarjı yettiği sürece havada kalabilen insansız hava aracıdır. Havada tutunmak amacıyla bir uçak gibi aerodinamik yüzeye sahip olan, uzaktan kumandalı ya da yerden görev planlaması yapıldıktan sonra özerk olarak görevini yerine getirebilen, geri dönebilen ya da dönmeyen ve öldürücü faydalı yük taşımayan hava araçlarıdır. Düşük maliyetle çok sayıda üretebilen insansız hava araçları günümüzde çok fazla popüler hale geldi. Maliyetinin düşük olması ve can kaybı riski olmaması nedeniyle pilotlu uçaklar için risk teşkil eden görevlerde kolaylıkla tercih edilmektedir.
İnsansız hava aracı (İHA), ilk olarak Birinci Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından kullanıldı (1916). Drone İnsansız Hava Araçları (İHA), son yıllarda dikkat çeken araştırma alanlarından biri oldu. Drone, hobi amaçlı uçuşun haricinde birçok amaç için kullanılmaktadır. Başta askeri amaçlı olmak üzere, dronelar, insanlı uçağın uçuşunun çok riskli veya zor olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Bu otonom hava aracı alçak irtifalarda uçabilir ve alçak irtifalardaki engellerden daha kolay kaçabilir. Küçük İHA’lar, hava izleme, arama kurtarma, kirletici tahmini, trafik gözetimi ve afet izleme ve yönetimi gibi birçok sivil uygulamada kullanılmaktadır.
Temel olarak Drone, yaklaşık 2,5 santimetre kalınlığında bir gövde, motorlar, elektronik hız kontrol kumandası, pervaneler, bağlayıcı (konektör), batarya (pil), alıcı ve kamera gibi parçalardan oluşmaktadır. Çekilen görüntülerin kayıt edilmesi için de flash disk veya hard disk bulunmalıdır. Bu kadar popüler olmasından sonra güvenlik ile ilgili tedirginlikler yaşanmaya başlanmıştır. Bunun üzerine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından talimat hazırlandı. SHT-İHA Talimatı gereğince 500 gram üstü drone sahibi bireysel kişi veya ticari kuruluşların sistem üzerinden drone cihazlarını kayıt ettirmeleri ve sistem üzerinden izin alarak uçuş yapmaları gerekmektedir. Ayrıca uçuşa yasaklı ve meskûn mahal, kalabalık veya çok kalabalık bölgelerde uçmak için uçuş izni alınması zorunludur. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, İHA ithali, özel uçuş izni ve uçuş koşulları onayı, uçuşa elverişlilik, İHA tip sertifikasyonu ve üretim/tasarım onay işlemleri, tescil-kayıt, pilot lisans ve yetkilendirmeleri, uçuş eğitim organizasyonu yetkilendirmeleri, operasyon el kitabı inceleme işlemleri, İHA uçuş izinleri (yer, zaman, NOTAM, yasaklar) ve Yabancı İHA uçuş izinleri gibi işlemleri yürütmektedir.
Referanslar
Aboharba, S. E. K. (2018). Development of a Collaborative Delivery System With Unmanned Aerial Vehicles and Delivery Trucks (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara: Atılım Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Demircioğlu, H. (2018) Design of Adaptive Controller and Extremum Seeking Algorithm for Quadrotors (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; https://www.bbc.com/news/world-south-asia-10713898, (Erişim tarihi: 11.11.2019); https://iha.shgm.gov.tr/public/index?ReturnUrl=%2f, (Erişim tarihi: 11.11.2019); http://mydronelab.com/blog/how-to-build-a-drone.html, (Erişim tarihi: 11.11.2019); http://www.teknolo.com/drone-nedir-hangi-alanlarda-kullanilabilir/, (Erişim tarihi: 11.11.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Güven, F. (2006). İnsansız Hava Aracı Konsepti ve Gelişmeleri. Nevşehir: HaSeM’06 Kayseri VI. Havacılık Sempozyumu.