Dolmabahçe Saat Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Beşiktaş, İstanbul, 2004 - )

Cumhurbaşkanlığı makamının bünyesindeki Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı Türkiye’nin ilk saat müzesi olma özelliğini taşıyan Dolmabahçe Saat Müzesi, İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Dolmabahçe Sarayı Harem Bahçesi Eski İç Hazine Binası’nda yer almaktadır. 2004 yılında kurulan Dolmabahçe Saat Müzesi, Millî Saraylar Saat Koleksiyonu’na ait toplam 71 adet saatin sergilendiği oldukça çeşitli bir mekanik saat koleksiyonuna sahiptir. Koleksiyonda yer alan saatlerin neredeyse tamamı, döneminin eşsiz örneklerini oluşturmaktadır. Önemli detaylara sahip saatler mevcuttur. Koleksiyon, müze kurulmadan önce kapalı odalar veya depolarda bulunduğundan dolayı teşhir edilemeyen ve sekiz yıllık bir tamir sürecinin ardından ziyaretçilerle buluşan eserlerden meydana gelmektedir. Sarayda saat danışmanı olarak görev yapan Recep Gürgen ve araştırmacı olarak bulunan Şule Gürbüz söz konusu koleksiyonun tamirini gerçekleştirerek bu önemli eserlerin ziyaretçilerle buluşmasını sağlayan iki önemli isimdir.

XVI. yüzyılda Osmanlı Sarayı’na yabancılar tarafından sunulan saatler ile Osmanlı’da saat tutkusu artmıştır. Bu dönemde Osmanlı’da var olan saatlerin pek çoğunun saray koleksiyonlarında bulunduğu bilinmektedir. Koleksiyonun önemli bir bölümünü XVIII. ve XIX. yüzyıl İngiliz otomatları, Fransız saat ustalarının yaptığı mekanik saatler ile XIX. yüzyıl Osmanlı saat ustalarının yaptığı saatler oluşturmaktadır. Bu saatler, Ahmet Eflaki Dede’nin son eseri olan Dokuz Numaralı Saat, Osmanlı Mevlevî ustalarından Mehmet Şükrü ve Mehmet Muhsin’in türbülon saatleri, Süleyman Leziz’in astronomik saati ve Osman Nuri’nin desimal saatlerinden meydana gelmektedir. Ayrıca müzenin geniş saat koleksiyonu arasında İngiliz saat ustası George Prior’ın müzikli otomatları ile Fransız konsol saatleri gibi otomat ve yarı otomat müzikli saatler yer almaktadır.

2009 yılında müze binasının ve müzede yer alan saatlerin bakım çalışmalarından dolayı ziyaretçi kabul etmeyen müze, çalışmaların tamamlanmasının ardından yeniden ziyarete açıldı. Müze, Pazartesi günü hariç haftanın her günü 09:00-16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Apaydın, A. ve Salar, Ö.F. (2017). İstanbul’un 100 Müzesi. İstanbul: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. yayınları; Biçici, H. K. (2012). Sanat Tarihi Açısından Duvar Saati Süslemeciliği: İstanbul PTT Müzesi ve İzmir TCDD Müzesi’ndeki Duvar Saatlerinden Örnekler, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 53(2):147-186; https://www.dailysabah.com/history/2017/09/18/the-hands-of-time-dolmabahce-palace-clock-master-restores-centuries-old-timepieces-in-istanbul, (Erişim tarihi: 19.12.2019); https://www.dailysabah.com/feature/2017/01/18/no-time-to-wait-to-see-istanbuls-antique-clock-collections, (Erişim tarihi: 19.12.2019); https://www.millisaraylar.gov.tr/muzeler/dolmabahce-saat-muzesi, (Erişim tarihi: 19.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.millisaraylar.gov.tr/muzeler/dolmabahce-saat-muzesi, (Erişim tarihi: 19. 12. 2019).