Doğu’nun Cazibesi: Britanya Oryantalist Resmi Sergisi

Etkinlik Sergi

(İstanbul, 26 Eylül 2008 – 11 Ocak 2009)

26. 09. 2008 – 11 .01. 2009 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde gerçekleştirildi. Dünyanın en köklü sanat kurumlarından biri olan Tate Britain ve British Council işbirliğiyle hazırlanan Doğu’nun Cazibesi: Britanya Oryantalist Resmi Sergisi’nde, Britanya oryantalist resminin dünyadaki en önemli örnekleri yer almıştır. Sergi, ağırlıklı olarak XIX. yüzyıla özgü bir tür olan oryantalist resmin Britanya kolunu derinlemesine irdeleyen ilk kapsamlı müze sergisidir. Oryantalist resim genellikle, Kuzey Afrika da dahil olmak üzere Ortadoğu’daki insanların ve yerlerin Avrupalı sanatçılar tarafından betimlenmesi olarak tanımlanır. Proje, eski bir Yale Üniversitesinde eski bir doktora öğrencisi olan Emily Weeks’in, Tate Britain ve Yale İngiliz Sanatı Merkezi’nde John Frederick Lewis’in yapıtlarından oluşan bir serginin küratörlüğünü üstlendi başladı. Projenin genel küratörlüğünü ve katalog editörlüğünü Londra’dan Nicholas Tromans üstlenmektedir. Dr. Tromans’a bu çalışmada, Tate Britain’den Cristine Riding ve Yale İngiliz Sanatı Merkezi’nden Julia Marciari Alxander ile Elenor Huges destek oldu. Londra’daki British Council’dan Kristine von Oehsen, Tate ile ortak bir çalışmaya girerek, sergiyi Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne götürme sorumluluğunu üstlenmiştir. Sergi, Şubat 2009’da dördüncü durağı olan Sharjah Sanat Müzesi’nde açılmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri’ne götürüldü.

İstanbul, ABD ve İngiltere’den sonra serginin üçüncü durağıdır. Şubat 2008’de ABD Yale Center for British Art galerisinde ve Haziran 2008’de Tate Britain’ın Linbury Galerisi’nde gerçekleştirilen sergi, her iki ülkede de sanatseverlerden büyük ilgi gördü. Ardından 26. 09. 2008’de The Lure of the East sergisi, Doğu’nun Cazibesi adıyla Pera Müzesi’nin üçüncü katında açıldı. Sergide yer alan 105 başyapıta; Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’ndan, Osman Hamdi Bey’in ‘İki Müzisyen Kız ve Henry Bone’un Thomas Hope’un Türk Giysileri İçinde Portresi resimleri, Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’ndan, David Wilkie’nin Sultan Abdülmecid’in Portresi resimleri de eşlik etti. Sergide görülen başlıca eserler arasında Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi, Lord Frederic Leighton’ın Odalık, Müzik Dersi ve Frank Dicksee’nin Leyla’sı bulunmaktadır.

Referanslar

https://www.peramuzesi.org.tr/Sergi/Dogunun-Cazibesi/53, (Erişim tarihi: 28.01.2020); https://www.istanbulsanatevi.com/sanat-haberleri/resim-ve-heykel/dogunun-cazibesi-sergisi-pera-muzesi/, (Erişim tarihi: 28.01.2020); Pera Müzesi. (2008). Doğu’nun Cazibesi Britanya Oryantalist Resmi (Üçüncü baskı). İstanbul: Pera Müzesi Yayını.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Pera Müzesi. (2008). Doğu’nun Cazibesi Britanya Oryantalist Resmi (Üçüncü baskı). İstanbul: Pera Müzesi Yayını.