DND Kartı

Kavram

Otel odalarının kapılarına asılabilir, odanın içindeki durum ile ilgili rahatsız etmeyin veya temizlik gerekli gibi mesajların otel çalışanlarına iletmek amacı ile otel tarafından tüm odaların kapılarında hazır olarak tahsis edilen mesaj kartlarıdır. Bir yüzünde kırmızı işaret kodu ile hem yerel dilde rahatsız etmeyiniz hem de İngilizce Do Not Disturb cümlelerinin; diğer yüzünde yeşil işaret kodu ile temizlik istendiği mesajı bulunur. Tam olarak bilinmemekle birlikte ilk olarak XX. yüzyıl başlarında Amerika’daki lüks sınıf otellerde ortaya çıktığı ve ilk DND amaçlı kartların otel müşterilerinin kendileri tarafından bir kâğıt üzerine yazılarak kapıya asıldığı düşünülmektedir.

DND prosedürü, iki koda sahiptir. Yeşil işaret kodu; oda kapısında DND kartının yeşil işaret kodlu lütfen odamı temizleyiniz yüzü üste bakıyorsa bu istisnalar dışında odanın içinde kimsenin olmadığı ve odanın temizlenmesi gerektiği anlamına gelir. Kırmızı işaret kodu; oda içerisindeki müşterinin acil durumlar haricinde kesinlikle rahatsız edilmek istemediği, günlük temizlik ve mini bar gibi rutin hizmetlerden kendi isteği ile feragat ettiği anlamına gelir. Kırmızı kodlu, rahatsız etmeyiniz anlamındaki DND asılı odaların sadece kapılarına vurularak değil, telefonla da rahatsız edilmemeleri gerektiğinden, bu odalar kat hizmetleri görevlileri tarafından resepsiyon ve misafir hizmetleri departmanlarına bildirilir. Mini Bar görevlileri de bu odaların mini bar hizmetlerini resepsiyon veya misafir hizmetlerinden bilgi gelene kadar ertelerler. Sabah mesaisinin altıncı saatine denk gelen süre sonunda kapısında halen kırmızı kodlu DND kartı asılı odalar öncelikli olarak güvenlik amaçlı olmak üzere günlük hizmetler konusunda teyit almak için resepsiyon veya misafir ilişkileri tarafından telefonla aranırlar. Telefon ile ulaşılamayan odaların temizlik ve hizmet durumları kayıtlara DND olarak geçirilir ve günlük hizmetler konusunda kendisi talep etmediği sürece tekrar aranmaz. DND durumu müşteriden hiç bilgi alınmadan 12 saati aşması durumunda durum otel yönetimine haber verilerek her otelde farklı olabilen otelin iç güvenlik prosedürleri uygulanır. Bu durum genel olarak otelin en az üç departman müdürünün kontrol ve müşterinin sağlık durumunu teyit amaçlı olarak birlikte odaya girmesi prosedürüdür.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle bazı otellerde kart yerine yatak başı ya da oda içi panaellerden yönetilebilen düğme ve lambalar almıştır.