Dikey Örgütlenme

KAVRAM

Otel işletmelerinin önceden belirlenen amaçlara en ekonomik ve verimli şekilde ulaşabilmesi için amaca uygun bir örgütlenmenin kurulması; amaçları gerçekleştirecek nitelikte personelin işe alınması, personelin çalışması ve örgüt amaçlarının gerçekleşmesi için uygun nitelikte donatımın sağlanması gerekir. Dikey örgütlenme, hiyerarşik örgütlenme ya da hat tipi örgütlenme olarak da ifade edilir. Komuta zinciri yukarıdan aşağıya doğru basamaklar biçiminde iner ve hiyerarşik bir düzen vardır. Her astın bir üste bağlı olduğu, emir komuta zinciri mevcuttur. Her makamın doğrudan doğruya bağlı olduğu tek bir amir vardır. Bütün işler yukarıdan aşağı bütün kademlerden geçerek ilgili makama ulaşır. Bütün çalışanlar kime karşı sorumlu olduklarını açık ve net olarak bildiğinden, farklı yöneticilerden gelen emirlerden dolayı baskı altında kalmaz. Organizasyonun çok büyük olmadığı durumlarda bir disiplin içinde amaca uygun olarak yönetmek için, otoritenin belli kişilerde toplanmasında zorunluluğu olduğunda zamanlarda iyi bir örgütlenme biçimidir.

Otel işletmeleri büyüklüklerine, faaliyet sürelerine, sahiplik durumuna, konaklama amacına, ulaştırma araçları ile bağlantılarına ve hukuki özelliklerine göre farklı şekillerde sınıflandırıldığından; tüm otel işletmeleri için geçerli olan tek bir örgüt yapısı söz konusu değildir. Dikey örgütlenme küçük işletmelerin kullandığı en basit örgüt yapısı olmakla birlikte, bölüm yöneticisine çabuk karar alma, bölüm işlerini hızlı bir biçimde yürütme, yetkilerin kesin çizgilerle ayrılması, çalışan personel ile yakın iletişim kurma, kolay disiplin ve kontrol sağlama olanakları sağlar. Bununla birlikte; bu örgütlenme modelinde bir çalışan organizasyondaki başka bir çalışana kendi sorumluluğunu yükleyemez. Ancak işletme faaliyetleri karmaşıklaştığı ölçüde yeterli iş tecrübesine sahip olan yöneticilerin bulunamaması, üst yöneticinin her konuyu bilememesi, emir-komuta zincirinin uzaması, uzmanlaşma ve işbirliğine gidilememesi, katı olması gibi sakıncaları bulunur.

Referanslar

Aktaş, A. (1989). Turizm İşletmeciliği ve Yönetimi. Antalya; Buluç, B. (1996). Yönetimde Örgütleme Süreci, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 2 (4): 513-522; Ertürk, M. (1995). İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon. İstanbul: Beta Basım; Şimşek, M. Ş. (2002). Yönetim ve Organizasyon. Yedinci Baskı, Konya; Şener, B. (2001). Modern Otel İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon. Ankara: Detay Yayıncılık.

Konuyla ilgili diğer maddeler için bkz.: