Destinasyon Denkliği

Kavram

Turizm bölgesinin turistler tarafından seçilme sürecini ve turistlerin belirli bir destinasyonun sunduğu olanaklardan haberdar olma durumunu tanımlayan destinasyon farkındalığı ile duygusal ya da bilişsel olmak üzere iki farklı etkene bağlı olarak gelişen ve turistlerin destinasyon hakkında sahip oldukları izlenimi tanımlar. Bir diğer deyişle, turistler tarafından bilinen ile yaşanması hayal edilen ve/veya yaşanılan arasındaki denklik, turizm planlayıcıları tarafından destinasyon denkliği olarak adlandırılmaktadır.

Bu kavram; marka denkliği kavramının turizm destinasyonlarına ne şekilde uyarlanabileceğine dair tartışmalar sonucunda gelişti. Sahip olduğu tüm ürün ve hizmetler ile çok çeşitli turist taleplerini karşılayan destinasyonların etkili yönetimi ve markalaşması için iki temel bileşenden (imaj ve farkındalık) oluşan soyut bir pazarlama stratejisini planlamak hem de turistlerin oluşturulan marka için kullanılır. Ayrıca uygulanan pazarlama stratejisine karşı olumlu ya da olumsuz tepkiler (sadakat) denetlemek için işlevseldir.

Günümüz literatüründe destinasyon marka denkliği olarak da ele alınan kavram aynı zamanda, destinasyon sadakatini ölçmeye yarayan bir denklemdir. Denklemin iki temel bileşeni olan imaj ve farkındalık arasındaki denkliğin pozitif yönde sağlanma ölçüsü ile sadakatin nicel değeri doğru orantılıdır. Bir sayı doğrusu farkındalık ile imajını sadakatin birer katsayısı olduğu düşünülürse; farkındalık ve imajın sıfır noktasında, destinasyonun bilinmediği ve algılanmadığı noktada, sadakat etkilenmez. Negatif imajlı denklem, sadakati olumsuz etkiler. Pozitif yönde değer almaya başlayan farkındalık ve imajın birbirlerine yakınlıkları ne kadar yüksekse o kadar yüksek sadakat değeri elde edilir. Yüksek farkındalık ve güçlü imaj sahibi destinasyonların denkliği yüksek sadakati; zayıf farkındalık ve yüksek imaj, yüksek farkındalık ya da zayıf imaj ise görece düşük sadakati oluşturmaktadır.

Referanslar

Chi, H, K., Huang, K, C. ve Nguyen, H. M. (2020). Elements of Destination Brand Equity and Destination Familiarity Regarding Travel Intention, Journal of Retailing and Consumer Services, 52: 1-10; Erkmen, E. (2018). Yerel Mutfak Deneyiminin Tüketici Temelli Destinasyon Marka Denkliğine Etkisi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (2): 143-162; Konecnik, M. ve Gartner, W. C. (2007). Customer- Based Brand Equity for a Destination, Annals of Tourism Research, 34 (2): 400-421; San Martin, H., Herrero, A. ve De Los Salmones, M. D. M. G. (2019). An Integrative Model of Destination Brand Equity and Tourist Satisfaction, Current Issues in Tourism, 22 (16): 1992-2013.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Mechinda, P., Serirat, S., Popaijit, N., Lertwannawit, A. ve Anuwichanont, J. (2010). The Relative Impact Of Competitiveness Factors And Destination Equity On Tourist’s Loyalty In Koh Chang, Thailand, International Business & Economics Research Journal.