Denizyolu Taşımacılığı İstatistikleri
Ulaştırma İşletmeciliği Yayınlar İstatistik Denizyolu Yolcu Taşımacılığı
(Ankara, 2001)
-
2020
Türkiye’de denizyolu taşımacılığı faaliyetinde bulunan işletmelerin ve bireysel olarak taşımacılık yapan ticari deniz taşıtlarının ekonomik faaliyetleri, personel sayıları, yasal durumları, gayrisafi gelirleri, girdi-çıktı ve katma değer bilgilerine ilişkin verilerin kullanıcılara sunulması amacını taşıyan Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde hazırlanan bir çalışmadır. Denizyolu Taşımacılığı İstatistikleri, Türkiye’de denizyolu taşımacılığı faaliyetinde bulunan işletmelerin ve bireysel olarak taşımacılık yapan ticari deniz taşıtlarının bilgilerine ilişkin verileri içeren ve Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından derlenen bir çalışma niteliğindedir.
Çalışmanın ilk bölümünde 1994-2001 yıllarına ait özet istatistiklere ilişkin grafik ve tablolar sunulmaktadır. İlk olarak denizyolu taşımacılığına ilişkin işyeri ve bireysel işletilen deniz taşıtlarında çalışanların yıllık ortalama sayısı ve katma değer, girdi-çıktı, katma değer, hukuki duruma göre çalışanların yıllık ortalaması ve işyeri sayısı, ekonomik faaliyetine göre bireysel işletilen deniz taşıtlarının ve çalışanların sayıları, ekonomik faaliyetine göre katma değer bilgilerine ilişkin özet istatistik verileri grafik şeklinde sunuluyor. Bununla birlikte ilk bölümde 1994-2001 yıllarına ait deniz taşımacılığı yapan işletmeye bağlı ve bireysel olarak işletilen deniz taşıtı ve çalışan kişi sayıları; deniz taşımacılığı yapan işletmeye bağlı ve bireysel işletilen deniz taşıtı sayısına göre katma değer verileri ayrı ayrı tablo halinde mevcuttur. Birinci bölümde ayrıca işyeri sayısı, çalışan sayısı, girdi-çıktı ve katma değer verileri işyeri büyüklüğüne ve hukuki duruma göre düzenlenerek ayrı ayrı yer alıyor. Ekonomik faaliyetlerine göre bireysel işletilen deniz taşıtı sayısı, çalışan sayısı, ücretli çalışanlara yapılan yıllık brüt ödemeler, girdi-çıktı ve katma değer verilerinin yer aldığı tabloda özet istatistikler içerisinde ilk bölümde sunuluyor.
Çalışmanın ikinci bölümü kendi içerisinde ikiye ayrılarak işyerleri ve bireysel işletilen deniz taşıtları başlıkları altında inceleniyor. İşyerleri başlığı altında çalışanların yıllık ortalaması ve katma değer verileri işyeri büyüklüğüne ve hukuki duruma göre düzenlenerek grafik şeklinde sunuluyor. Bununla birlikte işyeri sayısı, çalışan sayısı, ücretli çalışanlara yapılan ödemeler, girdi-çıktı ve katma değer verileri ekonomik faaliyet ve işyeri büyüklüğüne, hukuki duruma ve gayrisafi gelire göre düzenlenen verilerinin yer aldığı istatistik tabloları veriliyor. Bölümün devamında ekonomik faaliyet ve deniz taşıtı türüne göre sayılar, taşıma kapasitesi, taşınan yolcu sayıları ve çalışma durumu, ekonomik faaliyete göre işyeri sayısı, ücretli çalışanlar, Kasım ayında ücrete tabi olmayan çalışanlar, ücretli çalışanlara yapılan ödemeler ve Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) ödenen işveren payı, ekonomik faaliyete göre işyeri sayısı, yapılan iş ve eğitime göre Kasım ayında ücrete tabi olan çalışanlar, ekonomik faaliyete göre Kasım ayında ücretle çalışanların istihdam şekli ve ekonomik faaliyete göre işyeri sayısı, işyerinin taşıt ve büro giderlerine ilişkin istatistiklerin yer aldığı tablolar bulunuyor. Son olarak ekonomik faaliyetine göre işyeri sayısı, sabit sermaye yatırımları ve ayrılan amortismanlar, gayri safi gelir ve stoklara yönelik istatistik tabloları yer alıyor.
Bireysel işletilen deniz taşıtları başlığı altında ise deniz taşıtı türüne göre taşıt sayısı ve ekonomik faaliyete göre katma değer verilerine ilişkin grafikler yer alıyor. Bununla birlikte, ekonomik faaliyete, deniz taşıtı türüne ve gayrisafi gelire göre taşıt sayısı, çalışan sayısı, ücretle çalışanlara yapılan ödemeler, girdi-çıktı, katma değer ve deniz taşıtı başına katma değer tabloları sunuluyor. Ekonomik faaliyet ve deniz taşıtı türüne göre taşıt sayısı, taşıma kapasitesi, çalışma durumu, deniz taşıtının boş-dolu olarak gittiği mesafe, ekonomik faaliyete göre deniz taşıtı sayısı, ücretli çalışanlar, Kasım ayında ücretsiz olarak çalışanlar, ücretli çalışanlara yönelik ödemeler ve SSK’ya ödenen işveren payı yapılan iş ve eğitime göre Kasım ayında ücretli çalışanlar, Kasım ayında ücretli çalışanların istihdam şekli, deniz taşıtı türüne göre taşıt sayısı ve giderler, taşıma faaliyetinden elde edilen gelirler ve faaliyet dışı gelirler, deniz taşıtı sayısı ve taşıtlara ilişkin büyük tamir ve bakımlara ilişkin istatistiklerin sunulduğu tablolar bulunuyor.
Referanslar
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) (2001). Deniz Taşımacılığı İstatistikleri 2001. Ankara: DİE; TÜİK (2001). Denizyolu Taşımacılığı İstatistikleri 2001. Ankara: Türkiye İstatistik Kurumu.