Denizcilik ve Su Ürünleri Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Beykoz, İstanbul, 1988 - )

İstanbul Beykoz’da Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Meslek Lisesi’nin bünyesinde yer alan müze, 10. 06. 1988 tarihinde hizmete girdi. Celile Zorlu, Salih Saka ve Richerd Bleckney, okul yönetimiyle temasa geçerek, ellerinde bulunan deniz ve su ürünleri örneklerini, gelecek nesillere aktarılması amacıyla okul müzesine bağışladılar. Müzede söz konusu eserlerin yanı sıra; okulun öğrenci ve öğretmenlerinin de çevreden ve balıkçılardan topladıkları ürünler bulunmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın envanterine 1990 yılında özel müze statüsü kapsamında alınan müzenin kuruluş amaçlarının başında, toplanan ürünlerin korunması ve sergilenmesi gelmektedir. Müze, deniz ve su ürünlerinin tespit edilebilmesi ve onların yerlerinde korunup yaşatılabilmeleri için uygun ortamı oluşturmak amacıyla kuruldu. Sergilenen canlıların evrimsel gelişimlerinin izlenmesine de olanak sağlayan müze, bu alanda eğitim görenlerin materyalleri yakından tanımalarına da imkân sunmaktadır. Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan denizlerin ve suların kirlenmesine tepki gösterecek bir nesil yetiştirme algısı da oluşturulmaya çalışılan müzede; camlı kapalı sistem sergileme yöntemiyle eserler üç katlı raflarda sergilenmektedir. Tek salondan oluşan müzenin orta bölümünde de masalar üzerinde farklı ürünler sergilenmektedir. Türkiye’deki denizlerin yanı sıra; Hint, Pasifik ve Atlas Okyanusu ile Kızıldeniz’den çıkarılan su ürünlerinin teşhir edildiği müzede, balıkçıların ağlarına takılan amphoralar ve farklı deniz yumuşakçaların kabuğundan (kavkıdan) yapılmış süs ve mutfak eşyaları da sergilenmektedir. Müze, suda yaşayan canlıların tanıtımına katkı sağladığı gibi, bünyesinde bulunduğu okulun Su Ürünleri Bölümü öğrencilerinin derslerini işledikleri bir laboratuvar görevi de görmektedir.

Deniz ve Su Ürünleri Müzesi, 869 adet mollusk (kabuklu örnekleri: midye, istiridye salyangoz vs.), 585 adet dondurulmuş balık örnekleri, 59 adet mercan çeşidi, 31 adet kavanozda saklanan materyal ve 19 adet balıkçılık malzemeleri olmak üzere toplamda 1.563 adet materyale ev sahipliği yapmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.neredekal.com/deniz-ve-su-urunleri-muzesi/, (Erişim tarihi:21.12.2019); Özcan, Şenol ile 12.11.2019 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: O. Başak).