Delta (Çatalca) Teknoloji Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Çatalca, İstanbul, 2002 - )

Adem Yılmaz Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulan Delta (Çatalca) Teknoloji Müzesi, 2002 yılında İstanbul’un Çatalca ilçesinde kuruluş temellerini attı. Delta (Çatalca) Teknoloji Müzesi 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 26. maddesi doğrultusunda kurulan özel müze statüsünde bulunmaktadır. Müzenin kuruluş amacı, son 150 yılda dünyada gelişen teknolojinin tarihini belgelemek, günümüz teknolojisini sergilemek ve gelecek nesillere fikir vererek teknolojik gelişmeler hakkında bilgi edinmelerini sağlamaktır.

Delta Mobilya Firması’nın Çatalca tesisleri içerisinde konumlanan, kullanılır ve çalışır durumda olan malzemelerin sergilendiği müzede objeler, rastlantısal biçimde sergilenmektedir. Delta (Çatalca) Teknoloji Müzesi 14 ana bölümden oluşur. Bu 14 ana bölüm; metal işleme teknolojileri, ahşap işleme, tekstil makinaları teknolojileri, matbaa teknolojileri, tarım aletleri teknolojisi, otomotiv teknolojileri, bisiklet ve motosiklet teknolojileri, tartı aletleri teknolojileri, fotoğraf makineleri teknolojisi, bilgisayar teknolojileri, asker telsiz ve iletişim teknolojileri, radyo ve televizyon teknolojileri, müzik aletleri ve dikiş makinaları bölümlerinden oluşmaktadır. Bu dallarda, 1996 yılından beri toplanmaya başlanan, çoğu yurtdışından olmak üzere toplam üç bin ürün bulunmaktadır. Ayrıca müze bahçe alanında tarihi lokomotif, Haydarpaşa Kurtalan Ekspresi ve bir de uçak sergilenmektedir.

Delta (Çatalca) Teknoloji Müzesi, bireysel ziyaretlerin dışında eğitim kurumları, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından da ziyaret edilmektedir. Müze; müze bünyesinde bulunan anlatıcılar tarafından, gelen grupların yaş seviyelerine uygun bir şekilde gezdirilmektedir. Ayrıca İstanbul ilinin Çatalca ilçesi yaz mevsiminde turist alan bir bölge olduğundan, yaz aylarında da turistler tarafından da ziyaret edilmektedir. Delta (Çatalca) Teknoloji Müzesi ziyaretleri Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.catalcateknolojimuzesi.org/index.php/hakkimizda/, (Erişim tarihi: 24.02.2020); https://www.catalcateknolojimuzesi.org/index.php/basinda-biz/, (Erişim tarihi: 24.02.2020); https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-135633/ozel-muzeler.html, (Erişim tarihi: 24.02.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.catalcateknolojimuzesi.org , (Erişim tarihi: 24.02.2020).