Dalış Turizmi

Kavram Turizm Çeşitleri

Dalış; spor yapma, macera arama, meydan okuma, fiziksel, ruhsal, zihinsel olarak rahatlama, doğayla bütünleşme, eğlenme gibi amaçlar taşımakla birlikte, sualtı dünyasını keşfetme arzusuyla da yapılan ve belirli bir güzergahta gerçekleşen bir etkinliktir. Tarihi kayıtlar, dalışın MÖ 332 yılında sualtı arama kurtarma işleri ile, askeri amaçlı olarak MÖ 1194-1195 yıllarındaki Truva Savaşlarına kadar uzandığını ortaya koymaktadır. Yine eski kayıtlar XVI. yüzyılda dalışa dair önemli gelişmeler olduğunu göstermektedir. Bu yüzyılda su altında uzun bir süre kalabilmek için gerekli olan dalış çanlarının keşfedilmesi, dalışın gelişimi için önemli bir yol kat edilmesini sağladı. Aynı yüzyılda dalış elbiseleri daha derin sularda denenmeye başlandı. XIX. yüzyıla gelindiğinde ise teknolojik ve bilimsel gelişmelerle birlikte sualtı dünyasını keşfetme merakı hız kazandı. Farklı yöntemlerle gerçekleştirilen dalış, günümüzde önemli bir turizm faailiyeti olarak ilgi görmektedir.

Dünyada bilinen en önemli dalış destinasyonlarından bazıları; Aida 2-Kızıldeniz-Mısır, Bali, Great Barrier Reef-Avustralya, Bahama Adaları, Baffin Adası-Kanada, Milne Bay-Papua Yeni Gine, Galapagos Adaları, Tayland, Ümit Burnu-Güney Afrika, Belize, Frenando de Noronha-Brezilya, Morehead City-Amerika Birleşik Devletleri, Komodo-Endonezya, Maldiv Adaları, Channel Adaları-Amerika Birleşik Devletleri, Kosta Rika, Palau Adaları’dır.

Türkiye, dalış turizmi açısından dünyada eşine az rastlanır özellikte, çekici bir ülkedir. Kıyılar, büyük oranda iyi korunmuş olduğu için, eşsiz güzellikte deniz florası ve faunası sunar. Türkiye’de dalış noktaları; Antalya (Kaş, Kalkan, Kemer), Muğla (Datça, Bodrum, Marmaris, Fethiye), Aydın (Didim, Kuşadası), Balıkesir (Ayvalık), Çanakkale (Saros, Gökçeada, Bozcaada), Hatay (Samandağ) illerinde yoğunlaşır. Ancak dalış noktalarının bu illerle sınırlı değildir ve birçok ilde önemli dalış noktaları mevcuttur. Türkiye’deki dalış noktalarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

- Antalya: Uçanbalık Bankosu, Paris Batığı, B-24 Amerikan Savaş Uçağı Batığı, Gelidonya Antik Batığı, Pamuk Batığı, Besmi Adası, Suluin Mağarası, Gök Mağarası.

- Muğla: Büyük Resif, Kargı Adası, Osmanlı Çapası, Orak Adası, Afkule, Barakuda Resifi, Akvaryum Koyu.

- Çanakkale: Su Gemisi Batığı, Küçük Kemikli Burnu, Büyük Kemikli Burnu.

- Balıkesir: Deli Mehmet.

- İzmir: Ayrıktaş, Monem Gemi Batığı, Yatak Adası.

Yararlanılan Kaynaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı. Bazı Dalış Bölgeleri, http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR-11518/bazi-dalis-bolgeleri.html, (Erişim tarihi: 14.07.2019); Sevinç, F. ve Özel, Ç. H. (2018). Boş Zaman Aktivitesi Olarak Dalış ve Yaşam Doyumu ile İlişkisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20 (3): 397-415; Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu. Donanımlı Dalış, https://tssf.gov.tr/donanimli-dalis/, (Erişim tarihi: 16.07.2019); Yarmacı, N., Keleş, M. ve Ergil, B. (2017). Su Altı Dalış Turizminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler: Kaş Örneği, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (1): 66-87; Yaşar, O. (2011). Saros Körfezi Kıyılarında Su Altı Dalış Turizmi, Zeitschrift Für Die Welt Der Türken, 3 (1): 33-55.