Channel Manager

Kavram

İnternet kullanımının gelişmesi ve buna bağlı olarak ilgili sektörlerin bu ortamda ürünlerini pazarlama isteği hem yeni sektörler doğması hem de yeni dijital sistemlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Zira 2018 yılı internet kullanım verilerine göre, konaklama sektörünün dünya genelinde internet ortamında en fazla satış yapılan altıncı sektör olduğu görüldü. Dolayısıyla, konaklama işletmeleri de sahip oldukları stoklanamayan oda ve buna bağlı hizmetlerin pazarlanması için internet pazarını kullanmaya başlama zorunluluğu hissettiler.

Konaklama işletmeleri için online ortamda bulunmanın ilk adımı, işletmenin kendi web sitesi üzerinden ürünlerini satmasıdır. Böylece konaklama işletmeleri kendi web sitesi üzerinden ürün tanıtımı, reklam yapma, komisyon ödememe gibi birçok avantajdan faydalanmaktadır. Doğrudan satış olarak da bilinen bu yöntemle, konaklama işletmeleri odalarını ve buna bağlı hizmetlerini, arada hiç bir aracı olmadan doğrudan son kullanıcıya ulaştırabilmektedir. Online ortamda işletmelerin, kendi web sitesi üzerinden satış yapması çok büyük avantaj sağlasa da, internet ortamındaki bulunabilirlik sayısı da önemlidir. Zira seyahat satın almak isteyen potansiyel müşteriler, farklı kanallar üzerinden değişik özellikler arayarak satın alma kararını vermektedir. Bu, Youtube ortamındaki bir video, Instagram ortamındaki bir paylaşım veya blog yazısındaki bir bölüm olabilmektedir. Dolayısıyla konaklama işletmeleri ne kadar çok mecrada bulunabilir olursa, satın almaya kararlı müşteriye o kadar kolay ulaşabilmektedir. Bu kolaylık online ortamda sadece konaklama işletmelerinin yoğunlaşması ile kalmayıp online seyahat acentalarının ve internete bağlı satış yapan toptancıların da ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Konaklama işletmeleri; Amedeus, Sabre, Galileo, Worldspan gibi toptancıları, Pegasus ve buna bağlı yüzlerce alt acenta, internet dağıtım sistemleri ve birçok online seyahat acentası ile internet ortamında satış ve pazarlama amacı ile çalışabilmektedir. Sadece Türkiye pazarına hitap etmek isteyen bir işletme için yaklaşık 10-15 kanal yeterli olurken, dünya genelinde tüm ülke kanallarına ulaşmak isteyen bir işletme için bu rakam 200-250 kanala kadar ulaşmaktadır. Online seyahat acentaları internet üzerindeki varlıklarını sürdürebilmek için extranet adı verilen özel yazılımlar kullanmaktadırlar. Online seyahat acentalarında satış, bunlara ait dijital yazılımlarda satılacak oda ve buna bağlı hizmetlerin tanımlanması, ürün bilgisi, uygunluk ve fiyat girişi gibi özelliklerin sisteme yüklenmesi bu tür yazılımlar sayesinde sağlanmaktadır. Erişilebilirlik ve satılabilirliğin artması, son kullanıcının satın alma eğilimlerindeki yoğunlaşmaya göre sabit çalışan offline seyahat acentalarının aksine online seyahat acentalarında çeşitlilik, uygunluk ve fiyat değişikliği gibi özelliklerin gün içerisinde birçok kez değiştirilmesine sebep olmaktadır. Konaklama işletmesinin birçok online seyahat acentalarında satış yapması anlık değişikliklerin tüm bu tür acentalarda aynı anda yapılmasına da engel olmaktadır.

Zira internette verimli satış; fiyat ve bilgi eşitliği üzerine kurulmuştur. Diğer bir ifadeyle, yapılan değişiklikler aynı anda tüm kanallarda yapılabilmelidir. Bu da Channel Manager olarak adlandırdığımız; kanal yönetim sistemlerinin kullanımını ortaya çıkarmıştır. Channel Manager temel olarak konaklama işlemesi ile online seyahat acentaları arasındaki bilgi alışverişini yapan bulut saklama tabanlı dijital yazılım sistemidir. Gerekli mapping (eşleme-bağlama) işlemlerinin yapılmasına bağlı olarak işletme, Channel Manager üzerinden yaptığı değişikliğin tüm kanallarda anlık olarak eşleşmesini sağlayabilmektedir Sistem otele ait ürün bilgisi, fiyatı ve uygunluğu online seyahat acentalara anlık olarak aktarmakta, bu acentalardan gelen rezervasyon, rezervasyon iptali gibi satış bilgilerini de otele sistem üzerinden ve/veya mail olarak iletmektedir.

Channel Manager sisteminin düzgün çalışabilmesi için, online seyahat acentalarda istenilen satışların gerçekleştirilebilmesi için konaklama işletmesinin öncelikli olarak ürün ve buna bağlı fiyat politikalarını belirlemesi gerekmektedir. Konaklama işletmeleri; kişi ve oda bazlı olmak üzere iki fiyat çeşidi üzerinden satış yapmaktadırlar. Kişi bazlı satışlarda fiyat, konaklayan kişi sayısına göre orantılanmakta; oda bazlı satışlarda ise konaklayacak kişinin sayısına bakılmaksızın oda en fazla kalma sayısına bağlı olarak fiyatlandırılmaktadır. Ürün ve buna bağlı hizmetlere ait; sadece oda, oda kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon, transfer dahil oda, masaj dahil oda ve bunlara ait iadeli ve iadesiz gibi birçok fiyat çeşitliliği ortaya çıkmaktadır. Bu fiyatların tüm online seyahat acentalarının extranet uygulamalarına denk gelen hücrelerin Channel Manager aracılığı ile eşitlenmesi (mapping) gerekmektedir. Bu işlemlerin sonucunda Channel Manager, yapılan değişiklikleri tüm kanalların ilgili extranet alanlarına eş zamanlı olarak yükleyebilecektir. Bu eşlemenin sonucunda online seyahat acentalarından gelen rezervasyon bildirimleri ve daha önceden gelen rezervasyon iptalleri, Channel Manager aracılığı ile konaklama işletmesine iletilmektedir.

Konaklama işletmeleri için Channel Manager; sistem olarak yıllık belirli bir ücret karşılığı kiralanabildiği gibi, sistem üzerinden gerçekleşecek rezervasyonlardan yüzdeli komisyon karşılığında da temin edilebilir. Yıllık bedel karşılığı kiralama yapan işletmeler sadece yazılıma sahip olup mevcut kanallarını veya daha sonra anlaşama yapılacak kanalları sisteme bağlayabilmektedirler. Yüzdeli komisyon karşılığında temin edilen yazılımlarda ise yazılımı satan firma sisteme yeni kanallar eklemekte, satışların istikrarlı yapılabilmesi için fiyat politikası önerilerinde bulunmakta, pazar, rakip fiyat karşılaştırma raporları ile işletmeleri anlık uyarmaktadır. Böylelikle hem işletmenin satışlarını hem de kendilerine ait dönem sonundaki yüzde komisyonlarını arttırmaktadırlar. İşletmeler yapıları ve yetkili personellerine bağlı olarak istediği paketi tercih edebilmektedirler.

Yararlanılan Kaynaklar

Toker M. ve Karaca. (2019). Price Inequality Solution in Online Sales Channels of Accommodation Businesses: CRS Travelbook Example. 3th. International Congress on Tourism Economic and Bussiness Science, Sivas; Digital Around the World in 2018, www.wearesocial.com, (Erişim tarihi: 05.07.2019).