Çağdaş Müzecilik Yaklaşımı

Kavram Müze

Latince museum kelimesi kütüphane ve çalışmak anlamlarına gelir. Müze kavramının, içerisinde objelerin depolandığı ve sergilendiği yer anlamında kullanımı ilk kez XVII. yüzyıl sonunda; Türkçe bir metinde ilk kez kullanımı 1860 yılında Şinasi tarafından yazılmış Tasvir-i Efkar makalelerinde, sadece objelerin değil, aynı zamanda anlatı ve performansların sergilendiği yer anlamında kullanımı ise XX. yüzyıl başlarında değer kazandı. Çağdaş müze kavramı ve çağdaş müzecilik yaklaşımı, 1960 yılından itibaren sırasıyla; müzebilim modellemeleri, alt disiplinlerin yaratımı ve müzelerle ziyaretçiler arasındaki ilişkilerin gelişimine yönelik çalışmalar sayesinde oluşturulan bir anlayıştır. Çağdaş müzecilik yaklaşımında amaç; hem fikir ve yaratımlarını ortaya koymaktan çekinmeyen, müze ögeleriyle doğrudan etkileşime giren ve kendisini müzenin bir parçası olarak hisseden ziyaretçi karakterini hem de turistik ilgi çekiciliği yüksek yaşam alanlarını oluşturmaktır.

Çağdaş müzecilik yaklaşımında bu amaca yönelik kullanılan yöntemlerden bazıları; ziyaretçiler ile müze arasındaki aracıları azaltmak (rehber yerine müze içi harita kullanımı), ziyaretçilere müzeyi özgürce gezme hakkı verebilen sergileme ve sunum stratejileri geliştirmek (çağdaş yaklaşıma sahip küratörlerle çalışmak), canlı performanslar ile müzenin canlılığını ve bir ruha sahip oluşunu vurgulamak (konser, tiyatro, dans vb.), hem eğitici hem de eğlendirici bir yapı oluşturmak için teknolojiyi etkin kullanmak (hologram, video vb.), psikolojik etmenleri kontrol etmek (müzede ışık, renk, ses vb.), sosyo-kültürel gelişimi hedefleyen iletişim kanalları oluşturmak (dia-film gösterileri, seminerler, atölye çalışmaları) ve dinlenme gibi temel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik hazırlıkları da bu anlayışa uygun şekilde tasarlamak olarak karşımıza çıkar. Günümüzde çağdaş müzecilik yaklaşımı, sadece çağdaş eserlerin sergilendiği müzeleri değil, sergilenen herhangi bir müze materyali ya da kavramını sunma biçimini tanımlar. Kültür turizminin mabetleri sayılabilecek olan müzelerden, bu biçime yeni yönler verebilen ya da uyum sağlayabilenler; gün geçtikçe ziyaretçi sayısını arttırmakta ve ülkelerinin turizm gelirlerine büyük ölçüde katkı sağlamaktadır.

Referanslar

Altunbaş, A. ve Özdemir, Ç. (2012). Çağdaş Müzecilik Anlayışı ve Ülkemizde Müzeler, https://teftis.ktb.gov.tr/Eklenti/4655,makale.pdf, (Erişim tarihi: 17.11.2019); Karadeniz, C., Okvuran, A., Artar, M. ve Çakır İlhan, A. (2015). Yeni Müzebilim Bağlamında Müze Eğitimine Çağdaş Yaklaşımlar ve Müze Eğitimcisi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 48 (2): 203-226; The Museum of Modern Art, https://www.moma.org, (Erişim tarihi: 17.11.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Boyd, P. C. ve Hughes, R. (2019). Emotion and the Contemporary Museum. Singapore: Palgrave Macmillan.