Butik Otel

Konaklama Tesisi Otel

Butik kavramı Fransızca boutique kelimesinden gelen küçük mağaza, dükkan anlamına gelmektedir. Turizmde butik otel kavramı ise genellikle daha samimi, lüks veya ilginç mimariye veya dekorasyona sahip otelleri tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Butik oteller kendilerini zincir veya markalı otellerden kişiselleştirilmiş konaklama deneyimi, hizmeti ve özellikleri sunarak farklılaştırmaktadır. Dünya çapında butik otellerle ilgili birçok akademik çalışma ve yapılmış tanım vardır. Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin 43. maddesinde butik oteller şöyle tanımlanmaktadır: “Butik oteller, yapısal özelliği, mimari tasarımı, tefriş, dekorasyon ve kullanılan malzemesi yönünden özgünlük arz eden, işletme ve servis yönünden üstün standart ve yüksek kalitede, deneyimli veya konusunda eğitimli personel ile kişiye özel hizmet verilen ve en az on, en fazla 60 odalı otellerdir”.

Butik otel işletmeciliği, dünyada 1980’li yılların başında ortaya çıkmış olmasına rağmen, Türkiye’de popülerleşmeye 2000’li yıllarda özellikle İstanbul, Çeşme, Nevşehir, Safranbolu gibi genellikle kültür turizminin etkin olduğu bölgelerde başladı. Literatürde butik otellerle ilgili yapılan tanımlamalardaki ortak noktalar; butik otellerin yüzden fazla odaya sahip olmaması, büyük otel zincirlerinin parçası olmaması, daha çok şehir merkezlerinde yer alması, mimari açıdan farklı özelliklere sahip olması, daha rahat ve özel bir ortam yaratmak için kişiselleştirilmiş hizmet sunması ve genelde üç veya daha fazla yıldıza sahip olmasıdır. Daha kişiselleştirilmiş bir hizmet deneyimlemeyi bekleyen ve üst gelir grubundaki turistleri çeken butik otellerin diğer karakteristik özellikleri benzersiz, çekici, samimi, sıcak, tematik bir ortama sahip olmaları, tasarımlarının ön plana çıkması, yüksek teknoloji kullanmaları, kişiye özel, deneyimsel, ilham verici ve istek uyandıran bir yapıda olmalarıdır. Genelde butik oteller ya temalı ya da modern mimariye sahiptir. Üç ila yüz arasında değişen oda sayılarına sahip olan butik otellerin çoğu ana akım otellerden daha küçük olsa da diğer otellerin sunduğu teknolojik ve çağdaş hizmetleri de içinde barındırmaktadır.

Referanslar

Aggett, M. (2007). What Has Influenced Growth in the UK’s Boutique Hotel Sector? International Journal of Contemporary Hospitality Management, 19 (2): 169-177; Albazzaz, A., Birnbaum, B., Brachfeld, D., Danilov, D., Kets de Vries, O. ve Moed, J. (2014). Lifestyles of the Rich and Almost Famous: The Boutique Hotel Phenomenon in the United States. High Tech Entrepreneurship and Strategy Group Project; Balekjian C. ve Sarheim L. (2011). Boutique Hotels Segment: The Challenges of Standing Out From the Crowd, http://www.hvs.com/Content/3171.pdf, (Erişim tarihi: 25.06.2019); Buyruk, L. (2011). Kapadokya’da Butik Otel İşletmeciliğinin Gelişimi ve Sorunları, I. Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu, Nevşehir Üniversitesi, 16-19. 11. 2011; Kültür ve Turizm Bakanlığı, (2019). http://teftis.kulturturizm.gov.tr/TR,14518/turizm-tesislerinin-belgelendirilmesine-ve-niteliklerin-.html, (Erişim tarihi: 10.07.2019).