Bungalov
Konaklama Tesisi
-
2019
Müstakil olarak ahşap malzemeden yapılmış evler olarak ifade edilmektedir. Giriş kısmında küçük bir balkon bulunduran bungalovlar, çoğunlukla doğa ile iç içe bir tatil deneyimlemek isteyen turistler tarafından tercih edilmektedir. İki, dört ve beş kişilik gruplar için yeterli büyüklükte konaklama imkânı sunan bu evler daha çok Karadeniz Bölgesi’nde yer alan yüksek yaylalarda ve İç Anadolu’daki dağlık tepelerde konuşlanan kamp alanlarında hizmet vermektedir. Turizm işletmeleri tarafından yönetilen kamp alanlarında standart tipte birden fazla bungalov evi turistlerin konaklaması için tahsis edilebilmektedir. Bungalovlar günübirlik, haftalık ya da sezonluk kiralanabileceği gibi belirli bir alanda kişiye özel arazilerde satın alma ya da özel tasarımlar şeklinde de yapılabilmektedir. Orman içinde yer alan bungalovlar genellikle tatil amaçlı kullanılmakta olup, iki katlı bungalovlar da mevcuttur.
Bungalov kökeni itibariyle Hint kültüründen gelen bir kavramdır ve tek katlı ahşap ev olarak bilinmektedir. Hint kültüründe bulunan çok tanrılı inanç sisteminden dolayı konakladıkları yapılarda sadelikten yana olan insanlar bu evlerde yaşamayı tercih etmişlerdir. Bu nedenle bungalovları küçük ve çeşitli dini öğeleri simgeleyen malzemelerden üretmişlerdir. Türkiye’de ise son yıllarda tatil sektörünün gelişmesi ile bungalov evler özellikle genç turist grupları için yeni bir akım olarak ilgi görmektedir. Hem fiyatlarının uygunluğu hem de metropollerden kaçan insanlara doğa ile iç içe bir tatil imkânı sağlamasıyla alternatif bir turizm olarak talep edilmektedir.
Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinde çoğunlukla yaban ve doğa ortamında tatil yapmak isteyenlerin tercih ettiği bungalov evlerin bulunduğu birçok tesis kuruldu. Bunlar arasında en popüler olanları, Antalya Olympos, Trabzon Uzungöl, Şile Ağva ve Bolu Kartepe’dir. Fiyatları diğer otel işletmelerine göre daha ekonomiktir. Günlük ortalama fiyat, kişi başı 50 ile 200 Türk Lirası arasında değişmektedir. Bu fiyatlar konuma, büyüklüğe ve hizmet içeriğine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca, son yıllarda Glamping adıyla kamp, bungalov ve lüks yaşamı barındıran yeni bir turizm trendi ortaya çıktı. Bu konaklama türü sıradan bungalovların aksine lüks bir otel odasında bulunan özelliklerin doğal orman hayatındaki bir fanus veya galvaniz yapı malzemesinden inşa edilmiş yapılardan oluşan bungalovlarla birleştirilmesi sonucu ortaya çıktı.
Referanslar
Göktaş, L. S., Çetin, G. ve Kıızılırmak, İ. (2017). Özel İlgi Turizmi Olarak Glamping Turizminin Mevcut Durumu: Bir Örnek Olay Analizi Araştırması. 4. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi, 9-12 Kasım 2017, Aydın; Birdir, K., Unur, K. ve Dalgıç, A. (2015). Türkiye ve Dünya’da Kamping ve Yeni Bir Turistik Ürün Olarak ‘Glamping’. 1st Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends and Indicators.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Göktaş, L. S., Çetin, G. ve Kıızılırmak, İ. (2017). Özel İlgi Turizmi Olarak Glamping Turizminin Mevcut Durumu: Bir Örnek Olay Analizi Araştırması. 4. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi, 9-12 Kasım 2017, Aydın.