Botel

Konaklama Tesisi Otel

Turizm sektöründe rekabetin artması ile ürün farklılaşmasına olan ihtiyaç da artmıştır. Bu kapsamda işletmeler farklı turistik ürünler sunarak turistleri işletmelerine çekmeye çalışmaktadırlar. Ürün farklılaştırması kapsamında turistlerin seyahatlerinde farklı deneyim yaşamaları için de özellikle temalı otellerin ön plana çıkarıldığını görmekteyiz. Mağara oteller, ağaç oteller, konak otelleri kervansaray ve şato oteller gibi tekne ve gemilerin iskelede demirlenerek sabitlenmesi ile otel hizmeti veren; boat ve otel kavramlarının bir araya getirilmesi ve kısaltılması ile botel otellerin ortaya çıktığı görülmektedir.

Boteller konaklama hizmetlerinin sunum şeklinin farklı olduğu alternatif konaklama işletmesi çeşitlerinden biridir. Botel terimi bir kullanıma göre, kalıcı olarak demirlenmiş bir gemide veya teknede alışılmış otelcilik hizmetlerini sunan bir konaklama işletmesidir. Başka bir kullanıma göre ise, genel olarak bir marinaya bitişik olarak tamamen veya çoğunlukla tekne veya gemi kullanıcılarına hizmet veren konaklama tesisidir. Kısaca botel işletmeleri otel olarak hizmet veren gemi veya teknedir. Boteller özellikle nehir taşımacılığının yoğun olduğu Hollanda, Macaristan, Çekya ve Almanya gibi ülkelerde popüler olan bir konaklama biçimidir. Özellikle Botel tipi konaklama işletmelerinin Baltık Deniz ve Karadeniz arasındaki ülkelerdeki nehirlerde yoğun olarak kullanıldığı görülmektedir. Türkiye’de ise feribottan dönüştürülmüş ve Bandırma’da hizmet veren Otantik otel adlı bir botel işletmesi mevcuttur. Konaklama işletmelerinde yaşanan deneyimlere ilişkin çok çeşitli çalışmalar mevcuttur. Ancak, temaya sahip konaklama işletmeleri üzerine yapılmış çalışma sayısı yok denecek kadar azdır. Türkiye’de tek bir feribot otel uygulaması olan ancak Avrupa’da nehir yolcu gemilerinin ve teknelerinin çalıştığı şehir destinasyonlarında sıkça görülen botel işletmelerine ilişkin de literatürde yeterli çalışma olmadığı görülmektedir.

Referanslar

Knutson, B. J., Beck, J. A., Kim, S. ve Cha, J. (2009). Identifying the Dimensions of the Guest’s Hotel Experience, Cornell Hospitality Quarterly, 50 (1): 44-55; Schmitt, B. H. (1999). Experiential Marketing – How to Get Customers to Sense, Feel, Think, Act, and Relate. New York: The Free Press; Topaloğlu, H. (2013). İç Mekân Tasarımında “Tema Kavramı” ve Temalı Otellerin Mekan Organizasyonu Bakımından İncelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: Haliç Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Atay, L ve Çeti, B, (2018). Temalı Otellerde Konaklayan Turistlerin Deneyimlerinin Belirlenmesi: Botel Örneği, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7 (1): 555-572.