Borusan Contemporary

Müze Sanayi Müzesi

(İstanbul, 2011 - )

1944 yılında İstanbul’da kurulan ve günümüzde ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren bir şirketler topluluğu olan Borusan Grubu tarafından kurulmuş bir özel müzedir. Kurumsal sosyal sorumluluk ve topluma katkı vizyonu bağlamında eğitim, kültür ve sanat alanındaki katkılarıyla tanınan grubun müzecilik, koleksiyon, tanıtım, eğitim, öğretim iktisadi işletmesi olan müze, Borusan Kocabıyık Vakfı bünyesinde 2011 yılında İstanbul’da hizmete açıldı. Müze Rumeli Hisarı, Baltalimanı Hisar Caddesi üzerinde bulunan tarihi Yusuf Ziya Paşa Köşkü’nde yer almaktadır. Yapımına 1910’lu yıllarda başlanan köşk, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne hakim manzarasıyla dikkat çekmektedir. Tarihi köşk, bir türlü tamamlanamayan inşaatı ve dolayısıyla bir süre boş kalan ikinci ve üçüncü katları nedeniyle çevre sakinleri tarafından perili köşk olarak anıldı. Bu sebeple müze, Borusan Contemporary Perili Köşk İstanbul olarak da adlandırılmaktadır. Müze çok katlı yapısı ve sade dış cephesiyle inşa edildiği dönemde ve sonrasında erken cumhuriyet döneminde hakim mimari anlayış olan Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’ndan genel olarak ayrılmaktadır.

Borusan Contemporary, ofis müze konseptinde hizmet vermektedir. Ofis müze, grubun sahip olduğu modern sanat koleksiyonunu daha geniş kitlelere tanıtabilmek ve Türkiye’de modern sanata olan ilgiyi artırmak amacıyla kuruldu. 1990’lı yıllarda oluşturulmaya başlayan ve daha çok Modern Sanat üzerine yoğunlaşan koleksiyon, 2000’li yıllardan itibaren uluslararası ün sahibi bazı sanatçıların eserlerinin koleksiyona dahil edilmesiyle birlikte günümüze doğru Yeni Medya Sanatı’na yöneldi. Müzenin sanat koleksiyonu, Uluslararası Kurumsal Çağdaş Sanat Koleksiyonları Birliği’ne (IACCCA) Türkiye’den üye olan ilk koleksiyondur. Seçkin koleksiyonda, baskı, fotoğraf, ışık sanatı, resim ve heykel, video, ve yeni medya kategorilerinde 800’ün üzerinde eser yer almaktadır. Brigitte Kowanz, Daniel Canogar, Daniel Rozin, Doug Aitken, Edward Burtynsky, François Morellet, Gerwald Rockenschaub, Liam Gillick, Manfred Mohr, Marina Zurkow, Maurizo Nannucci, Ola Kolehmainen, Peter Zimmermann, Rafael Lozano-Hemmer, Robert Mapplethorpe, U-Ram Choe, yerli kategoride Ali Kazma, Ayşe Erkmen, Bülent Evren, Cevdet Erek, Esra Ersen, Gülsün Karamustafa, ve genç katgoride Burak Arıkan, Erdal İnci, Evrim Kavcar, Lale Delibaş, Serkan Taycan gibi sanatçıların çeşitli otantik eserleri koleksiyon kapsamında sergilenmektedir.

Amacı sanata ilgiyi artırmak olan Borusan Contemporary, sergiler, özel eğitim programları ve çeşitli sanatsal etkinlikler düzenlemektedir. Müze binası, hafta içinde grubun ofis işlerinin yürütüldüğü bir mekan olarak, sadece cumartesi ve pazar günleri 10.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzeye ziyaret amaçlı giriş, tam, indirimli ve grup kategorilerinde ücretlidir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.borusan.com/tr/hakkimizda/kilometre-taslari, (Erişim tarihi: 02.11.2019); https://www.borusancontemporary.com/tr/, (Erişim tarihi: 02.11.2019); https://istanbul.ktb.gov.tr/TR-165591/borusan-contemporary-perili-kosk.html, (Erişim tarihi: 02.11.2019).