Bolu Müzesi

Müze Arkeoloji Müzesi

(Bolu, 1981 - )

Bolu Müzezi, 14. 11. 1981 tarihinde ziyarete açıdı. Arkeoloji ve Etnografya salonu olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Müzede 3.286 adet arkeolojik, 16.77 adet etnografik eser ve 12095 adet sikke olmak üzere toplam 17.058 adet eser yer almaktadır. Müze envanterine kayıtlı eserler müze bahçesinde ve müze binasında sergilenmektedir. Müze bahçesinde Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine tarihlendirilen büyük boyutlu taş ve pişmiş toprak eserler sergilenmektedir. Bu eserler arasında ayrıca heykeller, heykel kaideleri, mezar stelleri, sütunlar ve sütun başlıkları ile lahitler yer almaktadır.

Arkeoloji Salonu’nda Neolitik, Eski Tunç, Frig, Urartu, Lydia, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait mermer, cam, maden ve pişmiş toprak eserler kronolojik bir sırayla sergilenmektedir. Arkeoloji salonunun en önemli buluntuları; Seben-Korucuk Köyü buluntuları; Değirmenözü Köyü eserleri; Hellenistik döneme ait Göynük – Susuzkınık Köyü buluntuları; Seben – Çeltikdere Köyü'nde ele geçirilen sağlık tanrısı Asklepios, kızı Hygeia ve yardımcısı Telesphoros Heykelcikleri ile Roma dönemine ait Herakles Heykeli, Kadın Başı, Hermes Büstü, Nymphe Heykeli ve Gladyatör Mezar Stelidir. Bolu ili sınırları içerisinde yer alan bir Roma kenti olan Claudiopolis’te yapılan arkeolojik çalışmalarda açığa çıkarılan nekropolde yapılan kazılar Roma dönemine ait bir tuğla mezar örneğini göstermekle beraber, mezar yapısındaki iskelet ve mezar hediyeleri de arkeoloji salonunda sergilenen eserler arasındadır. Sikkeler, Bolu Müzesi’nin Arkeoloji Salonu’nda ayrı bir bölümde sergilenmektedir. Bu bölümde altın, gümüş ve bronzdan yapılmış sikkelerden oluşan zengin bir koleksiyon yer almaktadır. Sikkeler iki grup halinde izleyiciyle buluşmaktadır. İlk grup, Yunan şehir ve krallık sikkelerini ve Roma ile Bizans İmparatorluğu dönemine tarihlendirilen sikkeleri içermektedir. İkinci grup İslami sikkelerden oluşmaktadır. Bu grupta, Emevi, Artuklu, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine tarihlendirilen sikke örnekleri sergilenmektedir. Bu bölümde üç ayrı grup halinde sergilenen Osmanlı defineleri sikke bölümünün en dikkat çekici eserlerindendir. İslami sikkelerin yer aldığı bölümde sergilenen Osmanlı Defineleri Bolu Müzesi’nin en önemli eser grupları arasında yer almaktadır.

Müzedeki etnografik eserler ikinci katta sergilenmektedir. Bu bölümde sergilenen eserlerin büyük bölümü XIX. yüzyıl ile XX. yüzyılın ilk yarısına tarihlendirilen gündelik yaşam nesneleridir. Bu eserler arasında silahlar, Mudurnu yöresi el sanatları ve oyaları, dini eserler, madeni eşyalar, giysiler, takılar, Bolu iline ait geleneksel işlemeler ve dokumalar ile geleneksel bir Bolu Evine ait mutfak ve oturma odası ile Bolu Kına Gecesi tanıtımı yer almaktadır.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://bolu.ktb.gov.tr/TR-69938/bolu-muzesi.html, (Erişim tarihi: 15.06.2019).