Bolak, Ahmet Aydın

Kişi Yazar Turizm İşletmecisi

(1925 – 2004)

Balıkesir’de doğdu (1925). Aydın Bolak, ilk, orta ve lise eğitimini Balıkesir’de tamamladıktan sonra İstanbul Hukuk Fakültesi’ne kayıt oldu ve buradan 1947 yılında mezun oldu. Hukuk Fakültesi’nden mezuniyetini izleyen tarihlerde Balıkesir’de maiyet memurluğu, Çağış Nahiye Müdürlüğü (1948) ve Kaymakam Refiki ve Vekilliği (1949) görevlerinde bulundu. 13. Dönem Kaymakamlık Kursu’nun üstün başarıyla tamamlamış olması dolayısıyla devlet tarafından İngiltere’ye gönderilme önerisini kabul etmedi ve 1949 yılında Adana’nın Kadirli ilçesine kaymakam olarak atandı. Kaymakamlık görevinden ayrılan Aydın Bolak, bu arada askerlik görevini tamamladı ve 1952 yılından sonra Balıkesir’de avukatlık yapmaya başladı. Avukatlık yaptığı yıllarda dostlarının ısrarıyla Hürriyet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı.

Aydın Bolak, 1960 Askeri Darbesi’nin ardından 1961 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Balıkesir Milletvekili oldu. Milletvekilliği sırasında çok önem verdiği vakıflarla ilgili yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesini sağladı. Daha sonra yaptığı evlilikten sonra Türk Petrol şirketinde üst yönetim kademesinde yer aldı. Aydın Bolat, 1960’lı yılların ortasından itibaren Turtel otel yatırımları ile yakından ilgilendi. Turtel otelleri 1997 yılı itibariyle 3.500 yatak kapasitesine ulaştı. Ahmet Aydın Bolak özelinde Turtel otellerinin turizm ve otelcilik sektöründeki özgünlükleri kapsamında toplam kalite ve ISO 9000 kalite belgesi alma çalışmaları ile bilinmektedir.

Türk Petrol şirketi bünyesinde ön plana çıkan Ahmet Bolak, avukatlığının yanı sıra bir fikir insanı olma özelliği ile de dikkatleri çeken biridir. Kaleme aldığı yazılar, yazdığı kitaplar, verdiği konferanslar kadar 1980’lerde TRT’de hazırladığı düşünce programları da hatırlananlar arasındadır. Ahmet Bolak’ın bir diğer farklılığı da sivil toplum oluşumlarına verdiği destek ve üyelikleridir. Ahmet Bolak’ın içinde yer aldığı vakıflar arasında Türk Eğitim Vakfı, Türkpetrol Vakfı, Göğüs Cerrahisi Vakfı, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, Türk Kalp Vakfı, TEMA Vakfı, İstanbul Trafik Vakfı ve Türk Mûsıkîsi Vakfı yer alıyor. Marmara Üniversitesi (1995) tarafından fahri doktora unvanı verilen Ahmet Aydın Bolak 2004 yılında vefat etti.

Etiketler:
Yararlanılan Kaynaklar

Ahmet Sera Özbaşar ile 18, 19. 01. 2020 tarihli e-posta yazışmaları. (Yazışan: N. Kozak); Kaeyınova, Z. (2018). Zeynel Kayınova. (Görüşen: E. Doğantan). İçinde; N. Kozak (Editör), Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Görüşme Metinleri, Cilt-6: Türkiye’de Konaklama İşletmeciliği (ss. 823-839). İstanbul: Yıkılmazlar Basın Yayın Promosyon ve Kağıt San. Tic. Ltd. Şti.; Koraltürk, M. (2013). Enerji Dolu 80 Yıl. İstanbul: Turcas Kültür Yayınları; Kozak, N. (2020). Ahmet Aydın Bolak: Turtel Otelleri. İçinde; Kozak, N. ve Kozak, M. (Editörler), Türk Turizmine Kanat Gerenler, Cilt-II: Konaklama İşletmecileri (ss. 11-22). Ankara: Detay Yayıncılık; Tuncay, İ. (2006). Balıkesirli Bolak Ailesi ve Türkpetrol Vakfı. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: Marmara Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü; Varol Dereli ile 14. 12. 2019 tarihinde İstanbul’da yapılan görüşme. (Görüşen: N. Kozak).