Batı Türkiye Fiziksel Turizm Gelişim Etüdü

Araştırma Kamu Sektörü Araştırması

(1968)

Turizm sektöründe fiziksel planlamaya dayanan yatırımlara rehberlik etmek üzere, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Turizm Genel Müdürlüğü Fiziksel Planlama Dairesi tarafından 1968 yılında hazırlanan ve yayımlanan, Türkiye’nin batısını fiziksel yönden çok genel olarak ele alan, turistik bölgelemelerini yapıp bu bölgelerin önceliklerini belirleyen etüttür. Gelecek planlama çalışmalarına ışık tutması amacıyla hazırlanan etüt, bir genel araştırma niteliğinde olup Batı Türkiye’de bulunan turizm yönünden öncelikli alanların belirlenmesine yönelik bir çalışmadır. Özellikle dış turizme dönük olarak hazırlanmış olan bu etüdün, plancı ve yatırımcılara, daha bilinçli bir şekilde yatırım bölgelerini seçmek için yayınlandığı yıllarda yardımcı olması hedeflenmiştir. Türkiye’nin batısı aşağıdaki gibi yedi bölgeye ayrılarak havayolu, karayolu, demiryolu ulaşımı, konaklama tesisleri, otel, motel, kamp yerleri, milli parklar, müzeler, kıyı olanakları, mağaralar, arkeolojik merkezler, endüstri bölgeleri, limanlar, iklim, doğal bitki örtüsü, morfoloji, iç turizm yayılma alanları, trafik yoğunluğu, hayvan toplulukları ve avcılık gibi konularda etütler mevcuttur.

1. Marmara Bölgesi: İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, Erdek, Adapazarı,

2. Ege Bölgesi: Balıkesir, İzmir, Aydın, Denizli,

3. Güney-Batı Anadolu Bölgesi: Muğla, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Kaş

4. Antalya Bölgesi: Antalya, Kemer, Alanya, Anamur,

5. Doğu Akdeniz Bölgesi: Mersin, Adana, İskenderun, Antakya,

6. Göller Bölgesi: Afyon, Burdur, Konya,

7. Ankara Bölgesi: Ankara, Zonguldak, Bolu, Nevşehir, Niğde, Yozgat Çorum.

Çalışma genel olarak yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm Giriş bölümü olup Turistik Fiziksel Planlama Çerçevesinde Türkiye’nin Doğal ve Tarihsel Değerlerinin Korunması, Fiziksel Planlama Metodu bölümlerinden oluşmaktadır. İkinci bölüm Doğal Değerler bölümü olup Morfoloji, Genel Jeoloji ve Tektonik, Yüzey Şekilleri, İklim, Sular, Doğal Bitki Örtüsü, Hayvan Topluluğu ve Avcılık adlı alt bölümleri içermektedir. Üçüncü bölüm Turizm Değerleri bölümü olup Turizm Açısından Tarihsel ve Arkeolojik Değerler, Turistik Doğal Değerler, Kıyı Olanakları, Yeşil Alanlar, Güzel Görünümlü Yerler ve Yollar, Milli Parklar, Mesire Yerleri, Termalizm-Klimatizm, Mağaralar alt bölümlerini kapsamaktadır. Dördüncü bölüm Turistik Donanım başlığına sahip olup, Turistik Konaklama Tesisleri, Turistik Altyapı, Turistik Ulaşım, Trafik Akımı, Turlar, Tören Şenlik Fuar Folklor Spor ve Kongre Turizmi alt başlıklarından oluşmaktadır. Beşinci bölümde Tarım ve Endüstri Değerleri, altıncı bölümde ise Şehirleşme ve İç Turizm Hareketleri ele alınmıştır. Yedinci ve son bölümde ise Birleşim ve Sonuç metinleri bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Anonim, (1968). Batı Türkiye Fiziksel Turizm Gelişim Etüdü. Ankara: Turizm ve Tanıtım Bakanlığı, Turizm Genel Müdürlüğü, Fiziksel Planlama Dairesi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Anonim, (1968). Batı Türkiye Fiziksel Turizm Gelişim Etüdü. Ankara: Turizm ve Tanıtım Bakanlığı, Turizm Genel Müdürlüğü, Fiziksel Planlama Dairesi.