Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi

Müze

(Bakırköy, 2008 - )

Üçlü bir işbirliği (Ruh Hastalarını Readaptasyon Derneği, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı Müzecilik Yüksek Lisans Programı, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi) çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda (2007), müze, 26. 06. 2008 tarihinde İstanbul’ın Bakırköy ilçesinde kapılarını ziyaretçilerine açtı. 1924 senesinden beri faaliyetlerine devam etmekte olan Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin psikiyatri, nöroloji ve nöroşirurji alanlarında öncülüğü ile ortaya koyduğu değeri yansıtarak, tarihsel açıdan taşıdığı önemin vurgulanması müzenin açılış amaçlarından biri olarak yer almaktadır. Bunlara ek olarak ortaya koyulan bu kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması, müzenin kuruluşunun bir diğer amacıdır. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi’nde sergilenen eserlerin çoğu Cumhuriyet dönemine aittir. Müze bu özelliğiyle, Hastane’nin Cumhuriyet döneminde Türk Psikiyatrisi tarihinde taşıdığı öneme de vurgu yapmaktadır.

Bimarhaneden Hastaneye, Bimarhane Taşınıyor, Hastane Kuruluyor, 1930’lu Yıllar, 1940’lı 1950’li Yıllar, 1960’lı ve 1970’li Yıllar, 1980’li Yıllar ve 1990-2000’li Yıllar bölümlerinden oluşan müze; hastanenin tarihçesine ait kronolojik bir sıra takip edecek şekilde düzenlenmiştir. Bu bölümlere ek olarak Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’dan günümüze kadar görev alan bütün başhekimlere ait bilgilerin yer aldığı Başhekimler bölümü de sergi alanı içerisinde yer almaktadır.

Müze koleksiyonu, Toptaşı Bimarhanesi ve Hastanesi’nin kuruluşundan itibaren günümüze kadar olan döneme ait tarihi ve kültürel değer taşıyan bilgileri, belgeleri ve nesneleri kapsamaktadır. Bu koleksiyonda yer alan eserler hastanede görev yapan kişilere ait tıbbi kişisel eşyalar ile malzemeler, kullanılan tıbbi cihazlar, hastane yönetimine ait kurumsal malzemeler, hastalıkların teşhislerinde ve tedavilerinde kullanılan aletler ve hastane ile tıp dünyasına katkıda bulunmuş kişilere ait kişisel eşyalardan oluşmaktadır.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi‘nde kurumsal malzemeler çerçevesinde 1940, 1950 ve 1960’lı yıllara ait hasta dosyaları, 1930’lu yıllara ait Hasta Fihristi’nde yer alan kayıtlar, 1960’lı yıllarda rehabilitasyon ekibinin oluşturulması ve çalışmalarına ait fotoğraflar, 1980’li yıllara ait yürütülen yardım kampanyasına ait haber kupürü gibi birçok eser sergilenmektedir. Tıbbi malzemeler koleksiyonunda 1930’lu yıllara ait reçeteler, 1970’lerden beri korunan hassas terazi ve vezinler, XIX. yüzyıl sonlarıyla XXI. yüzyıl başları aralığında kendisine veya çevresine zarar verme riski taşıyan hastalara giydirilen ve günümüzde kullanılmayan Tesbit Gömleği ve Kemeri yer almaktadır. Tıbbi cihazlar çerçevesinde ise 1950’li yıllar öncesinde kullanılan Reichtert Mikroskop Oküler Parçası, 1960’larda kullanılan hemometre seti, 1960 ve 1970’li yıllarda başhekimlik yapan Faruk Bayülkem’in kullandığı Elektrokonvülsif Tedavi (EKT) cihazı gibi malzemeler sergilenmektedir. Koleksiyonun bir diğer kısmını da Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman ve diğer başhekimler ile birçok doktor tarafından kullanılan özel eşyalara ait kişisel malzemeler oluşturmaktadır. Ayrıca binada ziyaretçilere hastanede çekilen eski Türk filmlerine ait kesitlerin sergilendiği bir kısım da bulunmakta; hastaneye ait 1966’da Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından hazırlanmış tanıtım filmi de sergilenmektedir.

Referanslar

https://bakirkoyruhsinireah.saglik.gov.tr/TR,108924/muze.html, (Erişim tarihi: 25.12.2019).