-
2019
Dönemin önemli dünya ticaret fuarlarından Anvers Sergisi, 05. 05. 1894 tarihinde Belçika Kralı olan II. Leopold tarafından açıldı. Sergi, altı ay açık kalarak 5. 11. 1894 tarihinde kapatıldı. 265 bin metrekarelik bir alana kurulan sergiyi üç milyon kişi ziyaret etti. Etkinliğe çok sayıda ülkenin temsilcileri katıldı. Bu ülkeler Almanya, İspanya, Yunanistan, Bulgaristan, İngiltere, İtalya, Avusturya-Macaristan, Meksika, İran, Portekiz, Romanya, Rusya, Güney Afrika, İsviçre idi. Osmanlı Devleti de sergiye katılan ülkeler arasında yer aldı.
Sergi kayıtlarına göre Osmanlı Devleti’ne ait olan bölümde şekerleme, unlu mamuller, konserve gibi gıda ürünlerinin yanı sıra tütün, şarap ve fermente içecekler de sergilendi. Ayrıca döşeme, dekorasyon ürünleri, takı ve kuyum ürünleri de Osmanlı sergi alanında sergilendi. Ancak katılım gösteren tüccarların isimlerine bakıldığında genelde gayrimüslim oldukları anlaşılmaktadır.
Anvers Sergisi, balonlu sergi olarak da bilinmektedir. Sergide ilgi yaratmak ve etkileyici bir izlenim oluşturmak için dönemin ileri teknoloji ürünlerinden biri olarak yolcu balonu istasyonu kuruldu. Balon teması etkinliğin görsellerinde de kullanılan bir unsur oldu.
Bir liman şehri ve Ortaçağ’dan beri Avrupa’nın önemli ticaret merkezlerinden biri olan Anvers şehri, mimari olarak da oldukça etkileyici bir özelliğe sahipti. Günümüzde XVI. yüzyıla ait yapılarıyla Eski Anvers (Old Antwerp) olarak tanınan bölgede, sergi döneminde çok sayıda tarihi bina ve yapı titizlikle restore edildi. Şehir ticari bakımdan halen önemli bir merkez olma özelliğini sürdürmektedir. Uluslararası pek çok sergi ve fuar etkinliğine ev sahipliği yapmaktadır.
Referanslar
Bussels, S. and Oostveldt, B.V. (2011). Re-enacting a scrutinised past at the Antwerp world exhibition of 1894. Forum Modernes Theater 26(1): 21-42; İstanbul Fuar Merkezi (2012). Türkiye Fuar Albümü. İstanbul: İhlas Matbaacılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
İstanbul Fuar Merkezi (2012). Türkiye Fuar Albümü. İstanbul: İhlas Matbaacılık.