"Ana Tur Güzergahları Üzerinde Mola Noktaları" Başlıklı Araştırma
Araştırma
-
2020
Araştırmanın raporu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1982 yılının Ocak ayında basıldı. Araştırmayı yürütenler, sosyolog ve bölge plancısı Kamuran Özgün ile işletmeci ve uzman Erdal Ertem isimli araştırmacılardır. Araştırmacılar tarafından hazırlanan raporun içindekiler kısmında, amaç, kapsam, yöntem, Dördüncü Beş Yıllık Kalınma Planı, ana tur güzergahları ve öncelikli turlar, seyahat acentaları anketine göre mola noktaları talebi, yatırım önceliği saptanan alanlar, arsa seçimi ve kullanıma ilişkin ilkeler, yurtdışında çalışanlar anketine göre ihtiyaçlar ve sonuç başlıkları yer alıyor.
Türkiye’deki ana tur güzergahları, örenyerleri ve mola noktaları araştırmanın kapsamına dahil edildi. İstanbul, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya’da bulunan seyahat acentaları ile anket, görüşme, sahada inceleme ve değerlendirmeler yapıldı. Tur güzergahlarının önceliklerine göre incelenmesi sonucunda Ege, Akdeniz ve Kapadokya turlarının tümü bir arada ya da parçalar halinde en yoğun tercih edilen turlar olduğu tespit edildi. Bu nedenle, mola noktaları (iki-iki buçuk saatlik sürüş mesafesinde çay, dinlenme yeri, piknik, tuvalet olanakları verebilen birimler) veya yemekli mola noktalarının (şehir merkezine girmeden veya şehir merkezini çıktıktan sonra uygun yerlerde, örenyerleri yakın çevresi, en az iki otobüs yolcuya seri yeme-içme, alışveriş, tuvalet olanakları sağlayabilen birimler) önceliğinin bu güzergahlar üzerinde saptanmasına karar verildi.
Seyahat acentaları ile iki aşamalı olarak yapılan görüşme sonucu yatırım önceliği saptanan noktalar iki kısma ayrıldı. Özel proje uygulanması önerilen yerler başlığı altında Efes/Selçuk, Truva, Bergama, Pamukkale yer alıyor. Geliştirilmiş tip proje uygulamasına önerilen yerler olarak Dinar/Burdur/Eğirdir, Gelibolu, Bursa/Bursa çıkışı, Tuz Gölü 110 kilometre, Sungurlu/Boğazkale, Konya/Sultanhanı, Bafa, Gökova bölgeleri belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre seyahat acentaları yemekli mola noktalarını tercih ediyor. Analizler sonucu elde edilen 12 öncelikli mola noktasının büyük çoğunluğu Batı Anadolu’da yer aldı. Orta Anadolu için üç mola noktası (Sungurlu/Boğazkale), Tuz Gölü, SultanHan / Aksaray-Konya) önerilirken, Doğu Anadolu Bölgesi için öneri geliştirilmedi.
Referanslar
Kültür ve Turizm Bakanlığı (1984). Ana Tur Güzergahları Üzerinde Mola Noktaları. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Yayın No: 1982/4.