Amasya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

(Amasya, 1976 - )

Amasya Üniversitesi'ne bağlı sekiz meslek yüksekokulundan biri olan Amasya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun kuruluşu Amasya Meslek Yüksekokuluna dayanmaktadır. Amasya Meslek Yüksekokulu (1976-), Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak Ticaret Meslek Lisesi binasında eğitim-öğretime başladı. 1982 Yılında 2547 sayılı Kanun ile yükseköğretim kurumları arasına alınarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne bağlandı. Yüksekokul, 1992-1993 eğitim-öğretim yılının başına kadar Eğitim Fakültesi ile aynı binada hizmetlerini sürdürdü ve bu tarihten itibaren Dünya Bankası Projesi kapsamında yapılan kendi bağımsız binasına taşındı. 17. 03. 2006 tarih ve 5467 sayılı Kanun ile birlikte Amasya Üniversitesi'ne bağlanan okul, Yükseköğretim Kurulu'nun 12.07.2012 tarihli kararıyla, Amasya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Amasya Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak ikiye ayrıldı.

Amasya Üniversitesi'nin ilk eğitim kurumu olan Amasya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Yeşilırmak Yerleşkesi içinde yer almaktadır. Yüksekokulun vizyonu, “Katılımcı, paylaşımcı, araştırmacı, özgür ve çağdaş bir eğitim-öğretim kültürü oluşturmak suretiyle toplumsal değerlere saygılı, evrensel düzeyde bilgiye ve uygulama becerisine sahip, ahlaki ve mesleki nitelikleri yüksek bireyleri iş dünyası ile birlikte yetiştirmektir” olarak tanımlanmaktadır. Mesleki eğitim alanında iki yıllık önlisans eğitim veren okulun bünyesinde 2019-2020 Eğitim öğretim dönemi itibariyle altı bölüm ve bu bölümlere bağlı olarak dokuz program yer almaktadır. Okulun bünyesinde; Otel, Lokanta ve ikram Hizmetleri Bölümüne bağlı Aşçılık Programı ve Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, Pazarlama ve Reklamcılık Bölümüne bağlı Pazarlama Programı, Reklamcılık Programı ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı, Dış Ticaret Bölümüne bağlı Dış Ticaret Programı, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümüne bağlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı ve Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümüne bağlı Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı bulunmaktadır. 2019 yılına kadar çeşitli programlarda ikili eğitim verilmekteyken alınan kararlarla ikili eğitime son verilmiştir. 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibariyle 1605 kayıtlı öğrencisi bulunan yüksekokulda sekiz öğretim üyesi ve 25 öğretim görevlisi olmak üzere 33 akademik personel görev yapmaktadır.

Amasya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda verilen mesleki eğitimlerin yanında yerel kalkınmaya katkı ve sosyal sorumluluklar kapsamında çok çeşitli projeler uygulandı. Bu projelerin büyük kısmı Avrupa Birliği (AB) destekli hibe programlarından oluşmaktadır. 2004-2017 tarihleri arasında farklı hibe programları kapsamında sekiz proje uygulamış ve bir projede ortak olarak yer alındı. Bu projelerden altısı ise turizm alanı ile ilgilidir. Ayrıca üniversite ve sanayii işbirliği kapsamında bölgede faaliyet gösteren çeşitli işletmeler, kamu kurumları ve odalarla yapılan çeşitli protokoller kapsamında da çok çeşitli alanlarda ortak çalışmalar yapılmaktadır.

Okulda en aktif bölüm olarak Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü yer almaktadır. Bölüm kapsamında yer alan Aşçılık Programı'nda ise işe dayalı eğitim yöntemi uygulanmaktadır. Bu kapsamda bünyesinde bulundurduğu iki adet uygulama mutfağında meslek derslerinin tamamına yakını uygulamalı olarak yapılmaktadır. Döner sermaye ile işletilen bir restoranın yanı sıra kampüs içinde iki kafeteryada öğrencilerin yaptığı ürünler öğrenci ve akademisyenlerin hizmetine sunulmaktadır. Bölüm içinde yer alan Turizm ve Otel İşletmeciliği Programında Almanca ve İngilizce eğitim verilmektedir. Erasmus Değişim Programı kapsamında Finlandiya, Romanya ve Portekiz’de yer alan ortaklarla aktif olarak eğitimci ziyaretleri yapılmaktadır. Bu kapsamda 2008-2018 yıları arasında 11 öğrenci eğitim için yurtdışına gönderildi, ikinci sınıf eğitimlerini yurtdışındaki ortak üniversitelerde tamamladılar. Turizm alanında gönderilen bazı öğrenciler ise eğitimleri sonunda Finlandiya Saima Üniversitesi’ne dikey geçiş yaparak lisans eğitimlerini orada tamamladılar.

Yararlanılan Kaynaklar

http://sbmyo.amasya.edu.tr/, (Erişim tarihi: 13.11.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://sbmyo.amasya.edu.tr/hakkımızda/tarihce, (Erişim tarihi: 13.11.2019).