Altın Çıpa

Terminal, Havalimanı ve Liman Marina

Altın Çıpa uygulaması, ilk olarak 1988 yılında merkezi İngiltere’de bulunan Yat Limanları Birliği (The Yacht Harbour Association) tarafından yapıldı. Otuz bir yıldır uluslararası alanda kabul gören 26 ülkede toplu olarak marinaları temsil eden gönüllü bir değerlendirme programıdır. Marina Sektörleri Birliği (Marina Industries Association) 2009 yılında programa dahil oldu. Bu iki birlik, dünya marina kullanıcılarının ve endüstrinin yararına tanınabilir bir dünya standardı oluşturmak, Altın Çıpa ağına fikir ve yenilikleri yaymak ve tek bir Küresel Altın Çıpa Programı oluşturmak için 2014 yılında bir antlaşma imzaladı. Bu küresel akreditasyon, 18. 11. 2015 tarihinde Amsterdam’daki Marina Malzemeleri Ticareti Fuarı’nda medyaya sunularak Nisan 2016 ayında yeni bir proje başlatıldı. 31. 03. 2016 tarihine kadar verilen akreditasyonlar halen mevcut iki birliğin programları kapsamında ödüllendirilmektedir. Tüm Altın Çıpa marinaları, yeni Küresel Altın Çıpa programı altında yeniden akredite olduktan sonra, önceki program kapatılacaktır.

Küresel Altın Çıpa Programı, altı ana kategorideki 97 özel madde ile belirli öğelerin öz değerlendirme ve saha değerlendirmesi sonucunda verilen ağırlıklı ortalama yüzdelik puanına dayanmaktadır. Bu temel kategoriler; ortam; planlama, politikalar ve prosedürler; müşteri hizmetleri; çevresel; su tesisleri ve altyapısı ve kıyı tesisleri ve altyapısı hakkında bilgileri kapsar. Başvuran marinaya doldurması için değerlendirme kitapçığı gönderilir. Bu kitapçık yukarıda adı geçen iki birliğe iade edildikten sonra içerik, başvuran marinanın web sitesi, yayınları gibi diğer bilgi kaynakları incelenerek değerlendirilir. Altın Çıpa belgesi için bir rıhtım sahibi araştırması da yapılır. Değerlendirici değerlendirmesini tamamladıktan ve bir akreditasyon önerisi verdikten sonra, onay için iki birliğin kuruluşu olan Altın Çıpa Standartları heyetine verir. Belirli teknik kriterlerin yanı sıra yüksek standartlı denetim esaslarına göre gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, marina aldığı puan paralelinde Altın Çıpa ile ödüllendirilerek, uluslararası alanda tescil edilir.

Bu sınıflamaya göre yat limanlarına iki, üç, dört ve beş platinum altın çıpa ödülleri verilmektedir. İki Altın Çıpa Puanlama Şeması, pazarda kendilerini farklılaştırmak için marinalara yardımcı olmaktadır. Tüm kategorilerde son derece yüksek değerlendirme puanı alan marinalar, daha sonra Altın Çıpa Standartları Paneli tarafından olası Beş Altın Çıpa Platinum için daha fazla değerlendirilmek üzere önerilir. Tüm Altın Çıpa programı akreditasyonları üç yıllık bir süre için geçerlidir ve yıllık incelemeye tabidir. Bu süreçte gizli müşteri kontrolleri de yapılır. Altın Çıpa uluslararası programlarındaki tüm onaylanmış marinalar, aynı zamanda altı maddelik müşteri hizmetleri etik kurallarını da imzalar. Türkiye’de Beş Altın Çıpa ile ödüllendirilmiş 10 adet yat limanı bulunmaktadır. Bu güne kadar 26 ülkede Altın Çıpa ile akredite olmuş 156 marina bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Gold Anchor Web Sitesi (2020). http://www.goldanchors.com/index.html, (Erişim tarihi: 08.08.2020); Sevinç, F., Güzel, T. (2016). Competitive Strategies in Marina Enterprises: Implementations in Turkey, Journal of Travel and Hospitality Management, 13 (1): 60-76; TYHA & MIA (2019). The Gold Anchor Information and Application Booklet. Birleşik Krallık.