Alıştırma Turu

Kavram Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü

Turizm ürünü niteliği bakımından, potansiyel müşteriler tarafından önceden fiziksel olarak tecrübe edilemeyecek veya hissedilmeyecek biçimdedir. İşletmelerin çabaları, turizm ürünü deneyimlerini görselleştirmek ve potansiyel turistlerin ürünlerini hissetmelerini sağlamak odağında koşullanmaktadır. İşletmeler turizm bölgesi, tesisi ve hizmetini pazarda konumlandırma ve çekici kılmak adına tanıtım ve satış geliştirme araçlarından faydalanmaktadır. Bu kapsamda bir fotoğrafa bakarak veya çevrimiçi yollarla bir bölgeye ilişkin bilgiler okunarak veya görsel materyaller kullanılarak o bölgede bir tatilin nasıl olabileceği hakkında bir fikre sahip olabilecekleri reklam, broşür ve kataloglar gibi araçlar kullanılabilmektedir. Bununla birlikte işletmeler bir bölgenin ziyareti, deneyime ilişkin hislerin nasıl şekilleneceğiyle birlikte, görülecek ve yapılacak şeylere dair ayrıntılı olarak bilgi edinilmesine yardımcı olabilecek alıştırma turlarından da yararlanabilmektedir.

Alıştırma turları turizm bölgeleri, tesisleri ve hizmetinin tanıtımı yoluyla satışların geliştirilmesi adına yararlanılan stratejilerdendir. Turizm bölgesi, işbirliği kurulan işletmeleri tanıtma ve imaj geliştirme, yeni ürünleri ve aktiviteleri tanıtma, hataları en aza indirgeme, kaliteyi geliştirme alıştırma turlarının temel amaçlarıdır. Bununla birlikte alıştırma turları, turizm ürünlerini veya hizmetlerini ilk elden tanıtma, ima etme ve potansiyel müşterileri bilgilendirme amacına da sahiptir. Turizm sektöründe birçok hizmet alıştırma turlarıyla tanıtılmaktadır. Özellikle sezonun düşük olduğu dönemde organize edilen bu turlar, hizmeti tanıtma ve müşterileri bilgilendirmenin en etkili yollarından biri olarak kabul görmektedir.

Müşterilere yönelik alıştırma turları, özellikle yeni açılan işletmelerde potansiyel müşterilere oteli, odaları, hizmet birimlerini, yiyecek ve içecek zenginliğini tanıtma biçiminde gerçekleşebilmektedir. Örneğin; otel işletmeleri birbirinden farklı damak zevklerine göre düzenlenen yemekleri, lobide belli bir tarihte kokteyl düzenleyerek müşterilerine sunarak farkındalık yaratmaya çalışabilmektedir. Benzer şekilde, yeni açılan bir tesiste sunulan doğa sporları aktivitelerinin (rafting, trekking, dağcılık, safari, bisiklet, yelken gibi) tanıtımı amaçlı yapılan turlar alıştırma turlarına örnek teşkil etmektedir. Bununla birlikte, genellikle uluslararası havayolları şirketlerinin yeni bir şehre sefer düzenlemeye başladıklarında o şehri kendi ülkesindeki büyük acentalara tanıtmak amacıyla, acenta yetkililerini ücretsiz olarak şehre götürüp konaklamasını ve transferlerini sağlayıp tanıtımını yaptığı geziler alıştırma turları için bir örnektir.

Müşterilerin turizm bölgesi veya hizmetine ilişkin ayrıntılı bilgi edinmesi ve neyle karşılaşacağını kestirip önlem alması noktasında önemli bir işleve sahip olan alıştırma turlarının birtakım gereklilikleri bulunmaktadır. Temel olarak alıştırma turlarının yorucu olmaması, kişilerin dinlenmesi ve eğlenmesi için gerekli aktiviteleri de içine alması önemlidir. Ayrıca bir alıştırma turunun en önemli gerekliliklerinden biri, tur grubunun ideal boyutunun belirlenmesidir. Çok büyük bir grupla düzenlenen alıştırma turlarında, turizm ürününün tanıtımında sıkıntılar yaşanabilmekte veya hizmetin tanıtımı yetersiz kalabilmektedir. Bununla birlikte, alıştırma turlarında özellikle bir bölge veya tesise ait en dikkat çekici öğenin tanıtımının yapılması ve bu öğrenin en iyi şekilde nasıl sergileneceği saptanması elzemdir. Bir alıştırma turunun, doğru seyahat acentası tarafından düzenlenmesi ise diğer bir önemli gerekliliktir. Seyahat acentalarının farklı tip müşterilere hizmet sunduğu düşünüldüğünde, eğlence amaçlı seyahat edenlere hitap eden bir hizmete yönelik alıştırma turunun, iş seyahati konusunda uzmanlaşmış seyahat acentalarını tarafından yapılması yanlış olacaktır.

İşletmeler alıştırma turlarıyla ürünlerin yararları, güçlü ve zayıf yönleri hakkında potansiyel müşterileri bilgilendirerek, karar alma süreçlerini etkileyebilecektir. Bu kapsamda, alıştırma turları turizm endüstrisinin tüm kesimlerine fayda sağlanması adına önem arz etmektedir. İyi planlanmış, iyi yürütülmüş bir turun genellikle ilgili seyahat acentalarına yönelik talebi arttırması beklenirken, turun gerçek başarısında ürettiği rezervasyon sayısı belirleyici bir ölçüt olmaktadır.

Referanslar

Abbey, J. R. (2003). Hospitality Sales and Marketing (Dördüncü baskı). ABD: Educational Institute; Denizer, D. (1992). Turizm Pazarlaması. Ankara: Yıldız Matbaası; Presenza, A. (2005). The Performance of a Tourism Destination. Who Manages the Destination? Who Plays the Audit Role? XIV International Leisure and Tourism Symposium; Presenza, A., Sheehan, L. ve Ritchie, J. B. (2005). Towards a Model of the Roles and Activities of Destination Management Organizations, Journal of Hospitality, Tourism and Leisure Science, 3: 1-16; Reid, L. J., Smith, S. L. J. ve McCloskey, R. (2008). The Effectiveness of Regional Marketing Alliances: A Case Study of the Atlantic Canada Tourism Partnership 2000-2006, Tourism Management, 29: 581-593; Syllabus of Indira Gandhi National Open University (IGNOU) School of Tourism Hospitality Service Sectoral Management (2012). Familiarization Tours, https://www.indiastudychannel.com/question-papers/143239-IGNOU-TS-6-Tourism-Marketing-June-2012.aspx, (Erişim tarihi: 17.07.2019); Tekin, V. N. (2006). Pazarlama İlkeleri Politikalar-Stratejiler-Taktikler. Ankara: Seçkin Yayıncılık.