Akdeniz Havzasında Turizmin Gelecekteki Durumu ile İlgili Araştırma

Araştırma Kamu Sektörü Araştırması

Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası tarafından hazırlandı ve Türk Sinai Kalkınma Bankası tarafından 1977 yılında Türkçe diline çevrildi. Bu çalışmada, 1975 yılının sonu itibariyle Akdeniz Havzası’nda bulunan 17 turist çeken ülkenin turizm sektöründeki son gelişmeleri ve turizm ile ilgili gelecek tahminleri ortaya kondu. Araştırmada 14 turist gönderen ve 17 turist çeken ülke belirlendi ve turizm potansiyelleri ile ilgili değerlendirmeler yapıldı. Araştırma kapsamına dahil olan ülkeler; Kuzey Batı Akdeniz, Balkanlar, Yakın Doğu ve Mağrep ülkeleri olarak tanımlandı ve bu ülkeler turist çeken ülkeler olarak kabul edildi. Söz konusu araştırmada turist çeken ülkeler Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Malta, Yunanistan, Türkiye, Yugoslavya, Cezayir, Fas, Libya, Tunus, Mısır, İsrail, Lübnan, Kıbrıs ve Suriye olarak belirlendi ve 17 ülkenin ulusal turizm organizasyonları tarafından yayınlanan ulusal istatistikleri incelendi.

Raporda, verilerin düzenlenebilmesi için Dünya Turizm Örgütü ve OECD istatistiklerinden de yararlanıldı. Ulusal istatistikler ve diğer veriler aynı zamanda farklı ülkelerin Kalkınma Bankalarından elde edilen veriler aracılığı ile de temin edildi. 1973 yılından itibaren ortaya çıkan gelişmeler ışığında farklı analiz teknikleri ile turizmin geleceği ile ilgili tahminler geliştirildi. Elde edilen verilerin düzenlenebilmesi ve turizmin gelecekteki potansiyelinin belirlenebilmesi için sadece 1974 ve 1975 yıllarının istatistikî verilerine yer verilmedi, aynı zamanda 1980 ve 1985 yıllarında ortaya çıkacak konaklama işletmeleri talebi ve doluluk oranları tahmini ile ilgili bütün değerler analiz edildi. Turist gönderen ülkelerden yapılan seyahatler ile ilgili bilgiler araştırmaya dahil olan ülkelerin her birinden elde edilen tatil ve seyahat anketlerinden yararlanılarak elde edildi.

Araştırmada 1965-1975 yılları arasında söz konusu ülkelere gelen toplam ziyaretçi sayısı, en çok tercih edilen ülkeler, yerli ve yabancı turistlerin ortalama geceleme sayısı, mevsimlere göre doluluk oranları ile turist gelişlerinde azalış yaşayan ülkelerin eksiklikleri gibi Akdeniz havzasının genel bir turizm değerlendirilmesi ortaya kondu. Araştırma sonucunda ise 1980 ve 1985 yıllarında her bir ülkeye giriş yapan yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı, maksimum geceleme rakamları ile maksimum doluluk oranları tahminlerinde bulunularak 1975 yılının turizm verileri ile karşılaştırıldı.

Yararlanılan Kaynaklar

Kozak, N. (1995). Türk Turizm Araştırmaları-I: Türkiye Turizminde Sayısal Veri Kaynakları, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(3): 28-43; Türkiye Sinai Kalkınma Bankası A. Ş. (1977). Akdeniz Havzasında Turizmin Gelecekteki Durumu ile İlgili Araştırma. İstanbul; Türkiye Sinai Kalkınma Bankası.