-
2019
İstanbul’un Beyoğlu semtinde bulunan bir tarihi binadır. Polonyalı şair Adam Mickiewicz’in ölümünün yüzüncü yıldönümü olan 1955’te Polonya Kültür ve Sanat Bakanlığı ile işbirliği yapılarak İstanbul’daki evi müzeye dönüştürüldü. Tarihsel açıdan XIX. yüzyılda önemli bir yere sahip olan Mickiewicz İstanbul’a Kırım Savaşı sırasında, askerleri örgütlemek ve muhalifler arasındaki antlaşmazlıkları düzeltmek için geldi. İstanbul’da yaşadığı sırada Kasımpaşa’da bulunan müze haline dönüştürülen üç katlı kargir evde konakladı. İstanbul’da yaşayan şair yakalandığı kolera nedeniyle 26.11.1855’te hayata gözlerini yumdu. Oldukça erken yaşta hayatını kaybeden şair, Kırım Savaşı sırasında gösterdiği kahramanlık nedeniyle Türk-Polonya ilişkilerinde önemli bir semboldür. Şairin evinin, vefatının yüzüncü yıldönümünde müze olarak açılması bunun en büyük kanıtıdır. Rusya ile yapılan Kırım Savaşı’nda Türk hizmetinde çalışan Polonyalılarla ilişkileri arttırmak ve onları güçlendirmek için İstanbul’a gelen Mickiewicz arkadaşları ile günümüzde müze olan evde ikamet ettiler.
Müzenin ilk salonunda şairin hayatı ile ilgili bilgi ve belgelere, ikinci katta Polonya’nın XIX. yüzyılda geçirmiş olduğu özgürlük mücadelesine, üçüncü katta ise İstanbul’da yaşadığı döneme ait belge, gravür ve yazışmalara ait evraklara yer verilmektedir. Müzenin bodrum katında onun anısına itafen sembolik bir mezar yapıldı. Türkiye ve Polonya ilişkilerinin 600. yıldönümü nedeniyle 2014 senesinde gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında, Adam Mickiewicz Müzesi’nde Sanatsal Müdahaleler adlı sergi farklı disiplinlerden gelen sanat eserlerini bir araya getirilmiştir. Müzede Mickiewicz’in hayatı ve Türkiye-Polonya ilişkileri üzerine iki günlük konuşma dizisi organize edildi. Proje kapsamında Mickiewicz’in hayatı hakkında özel hazırlanmış bir haritada bulunmaktadır. Bu harita ünlü şairin hayat yolculuğunu belgelemek amaçlı yapıldı. Adam Mickiewicz Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı birim olarak faaliyet gösterdi. Günümüzde restorasyon ve teşhir tanzim çalışmaları nedeniyle geçici olarak ziyarete kapatıldı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yeniden ziyarete açılacaktır.
Referanslar
Esendemir, Ş. ve Özkaya, N. (2010). İstanbul Müzeleri. İstanbul: Kültür A.Ş.; https://www.istanbul.net.tr/istanbul-rehberi/istanbul-muzeleri/adam-mickiewicz-muzesi/106/4, (Erişim tarihi: 25.12.2019); http://www.polonezkoy.biz/adam-mickiewicz.html, (Erişim tarihi: 25.12.2019); http://turkiye.culture.pl/tr, (Erişim tarihi: 25.12.2019).