Su Sporları Dalış Turizmi İşletmeciliği

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Su sporları turizmi, göller, barajlar, kanallar, dereler, akarsular, nehirler, kanallar, su yolları, denizler, okyanuslar ve buzla ilişkili alanlar gibi su kaynakları ile ilgili turistik faaliyetleri içermektedir. Turistlerin, turistik ve sportif nedenlerle, aletli ve aletsiz olarak su altı dalışı yapmak için turizm etkinliklerine katılmalarına ise su altı dalış turizmi denilmektedir. Su sporları ve dalış turizmini, diğer turizm türlerinden ayıran en önemli özelliği, kişilerin seyahat nedenlerinin su sporları ve dalış turizmine katılma arzusu olmasıdır. Son yıllarda su sporları ve dalış turizmi, destinasyonların, seyahat ve konaklama işletmelerinin tanıtımlarında pazarlama unsuru olarak yaygın kullanılmaktadır. Bu talep doğrultusunda da su sporları ve dalış turizmi işletmelerinin sayısı hızla artmaktadır.

Türkiye’de Ege ve Akdeniz kıyıları, su sporları ve dalış turizmi için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kano, su kayağı, yelken, rüzgar sörfü, uçurtma sörfü, flyboard, kiteboard, kürek, su kayağı, su topu, rafting gibi birçok su sporu yapılmaktadır. Su altında yapılan su sporlarından bazıları; sualtı görüntüleme, sualtı hokeyi, sualtı oryantiring ve sualtı futboludur. Ege ve Akdeniz bölgelerinde etkin bir şekilde sörf, dalış gibi su sporları yapılırken, rafting, kano gibi su sporları daha çok Karadeniz Bölgesi’nde yapılmaktadır. Dalış bölgeleri ise, Alaçatı, Ayvalık, Bodrum, Bozcaada, Çeşme, Datça, Gökçeada, Kalkan, Kaş, Kemer, Marmaris, Mersin, Tekirova gibi destinasyonlar yoğun olarak ilgi görmektedir.

Su sporları ve dalış turizmini gerçekleştirecek olan işletmeler ilgili yönetmeliklerce düzenlenen kurallara uyması gerekmektedir. Su üstü sporlarında güvenlik büyük önem gerektirmektedir. Sporun yapılacağı alanın sınırlarının iyi belirlenmiş olması gerekmektedir. Turizm amaçlı su altı ve su üstü sportif faaliyet araçlarına ilişkin başvurular, Deniz Turizmi Yönetmeliği'nin 21. maddesine göre il kültür ve turizm müdürlüklerine yapılmaktadır. Turizm amaçlı su altı dalışlarına ilişkin sportif etkinliklerde ise, Türk Karasularında Sportif Amaçlarla Yapılacak Aletli Dalışlara İlişkin Yönetmelik hükümleri geçerlidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Deniz Ticaret Odası (2017). Deniz Sektörü Raporu, https://www.denizticaretodasi.org.tr/Media/SharedDocuments/sektorraporu/2017_sektor_tr.pdf, (Erişim tarihi: 10.06.2019); Dinçer, M. Z. ve Özdemir Güzel, S. (2018). Su Sporları Turizmi. İçinde; T. F. Çakmak ve F. İstanbullu-Dinçer (Editörler). Deniz Turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık; Hazar, A. (2007). Spor ve Turizm, Ankara: Detay Yayıncılık; http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/02/20110223-5.htm, (Erişim tarihi: 10.06.2019); Jennings, G. (2007). Water-Based Tourism, Sport, Leisure, and Recreation Experiences. Birleşik Krallık: Butterworth-Heinemann.