Sualtı Dalış Turizmi

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Dünya Turizm Örgütü’ne göre sualtı dalış turizmi, ikamet edilen yerden farklı bir destinasyonda, en az bir gece konaklamak koşuluyla gerçekleştirilen, tüplü dalış, şnorkelli yüzme veya bir tür solunum cihazı kullanarak bir veya daha fazla dalış aktivitesine aktif olarak katılan bireylerin gerçekleştirdiği turizm türü olarak ifade edilmektedir. Teknoloji, eğitim ve ekipman alanındaki ilerlemeler, sualtı alanlarına daha fazla erişilmesine ve sualtı dalış turizminin gelişmesine yardımcı oldu. Günümüzde sualtı dalış turizmi, milyonlarca insanı sualtı dünyasını keşfetmeye çeken milyarlarca ABD Dolarlık bir endüstri haline geldi. Sualtı turizminin gerçekleştiği bölgelerde, su sıcaklığı ılık ve sualtı görüş alanı iyi, sualtı manzaraları etkileyici ve denizler yaban hayatı ile iç içedir.

Dünyada bilinen en önemli dalış noktaları arasında Kızıldeniz’de bulunan Thistlegorm Batığı, Ras Mohammed National Park, Aida İki Batığı, Yolanda Reef, Endonezya’da Gili Trawangan, Tulamben, Secret Bay, Manjangan Adası, Candi Dasa, Nusa Penida ve Lembongan Adaları, Amerika kıtasında Costa Rica, Cozumel, Manta Ray Night Dive, Kailua Kona, Belize, Avustralya’da Büyük Bariyer Resifi, Cairns, SS Yongala Batığı yer almaktadır.

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, kıyı turizmi açısından önemli potansiyele sahiptir. Akdeniz ve Ege kıyılarında yapılan sualtı arkeolojik çalışmalar birçok batığın keşfedilmesini sağladı. Batıkların önemli ticaret metalarını taşıyor olması Türkiye’nin sualtı değerlerine olan ilgiyi arttırdı. Her ne kadar tropikal denizlerin zengin flora ve faunasına sahip olmasa da sualtı arkeolojiyle dikkat çeken önemli dalış noktalarına sahiptir. Antalya’da Kemer, Kalkan, B-24 Amerikan Savaş Uçağı, Uluburun Antik Batığı, Paris Batığı Gelidonya Antik Batığı, Fransız Batığı, Falezler, Sıçan Adası, Kaş Uçak Batığı Gök Mağarası, Suluin Mağarası, Balıkesir’de Ayvalık, Muğla’da Bodrum Küçük Reef, Bodrum Büyük Reef, Orak Adası, Baracuda Resifi, Kızıl Ada Kanyonu, Afkule, Çanakkale’de ise Saros, Gökçeada ve Bozcaada, Minnoş Adası ve Minnoş Resifleri bu dalış bölgelerinden bazılarıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Erkurt, O. ve Paker, S. (2014). Su Altı Arkeoparkları ve Deniz Turizmi, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dergisi, (2): 131-144; UNWTO-UNEP (2011). World Tourism Organization, UNWTO Annual Report 2011; Yarmacı, N., Çakır-Keleş, M. ve Ergil, B. (2017). Su Altı Dalış Turizminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler: Kaş Örneği, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1): 66-87; Yaşar, O. (2011). Saros Körfezi Kıyılarında Su Altı Dalış Turizmi, Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks, 3(1): 33-54.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Musa, G. ve Dimmock, K. (2017). Scuba Diving Tourism. Londra: Routledge.