Otantik Gıda

Gastronomi

Otantiklik; orijinal, gerçekçi olan, doğru, hakiki, geçmişten gelen ve kendine özgü gibi kavramlarla açıklanmaktadır. Otantiklik kelimesi genellikle, müzeler, kültür, müzik, dil, festivaller, ritüeller, antikalar, sanat eserleri, mimariler, kılık kıyafetler, yerel halkın yaşam tarzı, eski model arabalar ve turizm deneyimlerinde yaygın olarak kullanılan bir kavram olmakla beraber, artık mutfaklara, yiyeceklere ve restoranlara atfedilen bir özellik olarak da ifade edilmektedir. Ayrıca otantiklik kavramı, yerel veya yöresel şeyleri betimlemek amacıyla da kullanılmaktadır.

Otantik gıda kavramı ise, geleneksel ve yerel olanı birleştirerek yiyeceklerin ait olduğu yeri ve kültürü gösteren bir özellik olarak ifade edilmektedir. Otantik gıdalar, etnik, ulusal veya bölgesel bir grubun kendi yaşadığı bölgede (anavatanında) bulunan ürünleri ve süreçleri kullanarak belirli bir zanaatsal sürecin sonunda hazırladığını ifade etmektedir. Otantik gıdalar, bölgede yetiştirilen orijinal ürünlerle hazırlanan, bölgesel aidiyetlik özelliği gösteren, geçmişten günümüze kadar gelerek süreklilik arz eden ve ait olduğu bölgenin yerel kültürünü yansıtan yiyeceklerdir. Tüketiciler açısından gıdaların otantikliği, belirli bir bölgeye özgü olarak üretimi yapılan orijinal gıda ürünlerini ifade etmektedir. Bu bağlamda otantik gıdaları, diğer yiyeceklerden ayıran en önemli özellikler; toplumsal birikimler sonucunda ortaya çıkması, yerel kültürden izler taşıması, yöre insanı tarafından yapılan el emeği ürünler olması ve kökeninin bulunduğu bölgede yetiştirilmesidir.

Otantik gıdalar, ait olduğu bölgenin çekiciliğini artırması, geçmişten gelen gelenek-göreneklerle oluşan yöreye has yiyeceklerin ve pişirme tekniklerinin korunarak gelecek nesillere aktarılması, kültürel mirasın sürdürülmesi ve toplumsal aidiyetliğin oluşmasına katkı sağlamaktadır. Birçok gastro-turist için temel seyahat motivasyonu olan otantik gıdalar, gastronomi hareketliliğini canlandıran bir unsur olarak da kabul edilmektedir. Ayrıca, otantik gıdalar farklı kültürden insanları birleştiren ve kaynaştıran özelliği sayesinde toplumsal barışın sağlanmasına ve insan sağlığı ve refahının artırılmasına katkıda bulunmaktadır. Tüm bu katkılar değerlendirildiğinde, otantik gıdalar toplumları kalkındırarak, çevresel ekonomik ve sosyo-kültürel yapıda toplumsal eşitlik sağlamakta ve sürdürülebilir gastronomi turizminin temelini oluşturan unsurlar içerisinde yerini almaktadır. Bu sayede otantik gıdalar hem kültürel hem de gastronomik mirasın sürdürülmesine katkıda bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akdağ, G. ve Üzülmez, M. (2017). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Kapsamında Otantik Yiyeceklere Yönelik Bir İnceleme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5 (2): 301-309; Işıldar, P. (2016). Sürdürülebilirlik ve Gastronomi. İçinde; H.Kurgun ve D.Bağıran Özşeker (Editörler) Gastronomi (Kavramlar-Uygulamalar-Uluslararası Mutfaklar-Reçeteler) ve Turizm (ss. 47-63). Ankara: Detay Yayıncılık; Lu, S. ve Fine, G. A. (1995). The Presentation of Ethnic Authenticity: Chinese Food as a Social Accomplishment, The Sociological Quarterly, 36(3): 535-553; Pratt, J. (2008). Food Values: The Local and the Authentic, Research in Economic Anthropology, 28: 53-70; Sims, R. (2009). Food, Place and Authenticity: Local Food and the Sustainable Tourism Experience, Journal of SustainableTourism, 17(3): 321-336.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Akdağ, G. ve Üzülmez, M. (2017). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Kapsamında Otantik Yiyeceklere Yönelik Bir İnceleme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5 (2): 301-309.