Müzede İletişim

Kavram Müze İletişim Bilimleri

İletişim, müzelerin temel işlevlerindendir. Müzelerin, koleksiyonların ve anıtların etkili bir biçimde yorumlanması ve ziyaretçilere iletilebilmesi için sergiler düzenlenmektedir. Bunun yanı sıra müzeler, halka açık etkinlikler oluşturarak, toplum üzerinde etkili olabilmek amacı ile ilgili kültürel ve fiziksel faaliyetleri dijital ortamlarla etkileşime geçerek iletişimin bütün araçlarını kullanmaktadır. Müze faaliyetleri, kamuoyu ve toplum çıkarı göz önünde bulundurularak etkinlikler aracılığıyla desteklenmektedir.

Müze iletişimi klasik iletişim sürecine benzemekle birlikte temel farklılıkları da içermektedir. Ziyaretçilerin beklentileri tahminlenerek müze mimarisinden, sergilenecek unsurların konumuna ve bilgi levhalarına kadar bireylere aktarılacak mesajın oluşturulmasını ifade etmektedir. Bu süreçte ileti; vitrinlerin düzenlenmesi, yönlendirici levhalar, bilgilendirme levhaları gibi unsurları içermektedir. Mesajı kodlayan ise müze müdürü ya da küratördür. Klasik iletişim sürecinde mesajı alarak kodu açan alıcı müze iletişiminde ziyaretçi olarak rol üstlenmektedir. Müze iletişiminde temel amaç, araştırmalar yaparak çevre ile etkileşime geçmektir. Bu etkileşimde müzelerin, sosyo-kültürel çalışmaların yapıldığı bir merkez olması hedeflenmektedir. Bu sebeple müzede kurulacak iletişim, verilmek istenen mesajın doğru aktarılmasında önemli rol oynamaktadır.

Müze iletişimi, kültürel unsurların aktarılmasını sağlayan unsurları kapsamaktadır. Kültürel unsurların iletimi yeni müzecilik anlayışıyla beraber değişim göstermiştir. Özellikle değişen koşullar ve gelişen teknoloji müze iletişimine yön vermektedir. Üç boyutlu tekniklerle sergilerin yapılması, aktif öğrenme ile bireylerin sisteme dahil edilmesi, kulaklıklar aracılığı ile koleksiyonlar hakkında bilgilerin verilmesi, film gösterileri, simülatör ve sanal gerçeklik uygulamalarının kullanılması modern iletişim sürecini şekillendirmiştir. Bunun yanı sıra yaygın kullanılan internet ve sosyal medya araçları ile kodlayıcının alıcıya iletmek istediği mesajları ulaştırması da mümkündür.

Müze iletişiminde ziyaretçi ve müze arasında bir bağ oluşturmak önemlidir. Bu bağ müzeciliğin sadece koleksiyonların sergilendiği bir mekân olmasının ötesine geçmektedir. Koleksiyonlar ve ziyaretçiler arasında diyalog oluşturma, birebir iletişime geçme ve dinamik bir süreci gerektirmektedir. Modern müzecilik iletişiminde kullanılacak araçlar özel sergiler ve tanıtımlar aracılığı ile ziyaretçilere sunulmaktadır. Müzeyi insanların ayağına götüren “mobil müzecilik” anlayışı ile ziyaretçileri beklemek yerine aktif olarak sürece katılmalarını sağlamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Keleş, V. (2003). Modern Müzecilik ve Türk Müzeciliği, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2 (1-2): 1-17; Okan, B. (2015). Günümüzde Müzecilik Anlayışı, Sanat ve Tasarım Dergisi, 5 (2): 187-198; UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (2020). Müze Etiği Kuralları, http://www.unesco.org.tr/Pages/159/176/, (Erişim tarihi: 9.11.2020).