Misyoner Turizmi

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Bir turizm türü olan misyoner turizmi Hristiyanlık inancının, teolojisinin ve geleneğinin bir parçası olan, kendini Hristiyan dinine adamış dünya üzerindeki tüm inananların ziyaret edilmesi, farklı coğrafyalardaki kilise ve tapınakların ziyaretinden oluşan kısa ve orta vadeli seyahat ve konaklama faaliyetleridir. Ancak misyoner turizmi sadece Hristiyanlık dini ile sınırlı değildir. Birçok dini inancın temsilcileri tarafından ortaya konulan ortak değerler, bu dine kendini adayan bireylere misyon olarak yüklenmektedir. Böylece dini değer ve düşünceleri benimseyen bireyler dinin yaygınlaştırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Hristiyanlığın doğuşu ile ortaya çıkan misyoner turizminde misyoner olarak adlandırılan bireyler, insani yardım eylemlerinde de bulunmaktadır. Böylece yayılmasını misyon olarak edindikleri dinin diğer insanlar tarafından benimsenmesi için önemli bir öngörü sağlanmaktadır.

Misyoner turizmi, inanç turizminden birçok yönden ayrılmaktadır. İnanç turizminde dini görevlerin yerine getirilmesi amaçlanırken, misyoner turizminde din bir hayat felsefesi olduğundan bireylere yüklenen misyon ön plana çıkmaktadır. Diğer taraftan misyonerler benimsedikleri dini yaymayı hedeflemektedir. İnanç turizminde dini ödevlerin yerine getirilmesinin yanı sıra seyahat edilen turistik ve tarihi yerlerin gezilmesi, psikolojik ve sosyal tatmin amaçlanmaktadır. Ancak, misyoner turizminde temel amaç dini öğreti ve değerlerin benimsetilmesi, dini öğelerin tanıtılmasıdır. Misyoner turizminde dini öğretilerin benimsetilmesi için turistik aktiviteler düzenlenmekte, bireylerin bu aktivitelere katılım sağlayarak dini değerlerin tanıtımı sağlanmaktadır.

Mersin’in Tarsus ilçesinde doğan Aziz Paulos Hristiyanlığın yayılması için Anadolu’da misyoner turistik faaliyetler gerçekleştirmiş, bu faaliyetler sonucunda Aziz Paulos’un yaşadığı evdeki su kuyusu inanç turizmi için önemli bir dini öğe halini almıştır. Misyoner turizmi vasıtasıyla Anadolu’da inşa edilen fresklerle dikkat çeken birçok kilise, manastır ve şapel bugün inanç turizminde turistler tarafından uğrak noktası haline gelmiştir. Bu nedenle misyoner turizminin inanç turizmi için önemli bir başlangıç noktası olduğunu söylemek mümkündür.

Yararlanılan Kaynaklar

Güzel, Ö. (2010). Turistik Ürün Çeşitlendirmesi Kapsamında Yeni Bir Dinamik: İnanç Turizmi, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 2(2): 87-100; Ross, K. R. (2008). Beyond Religious Tourism: Twinning as a Missionary Method. Rethinking Mission; Samson, J. (2005). Landscapes of Faith: British Missionary Tourism in the South Pacific. İçinde; Mixed Messages: Materiality, Textuality, Missions (ss. 89-109). New York: Palgrave Macmillan; Seyer, F. ve Müller, D. (2011). Religious tourism. İçinde, The Long Tail of Tourism (ss. 45-56). Gabler; Svoboda, J., Šalgovičová, J. ve Polakovič, A. (2013). Religion and tourism in Slovakia, European Journal of Science and Theology, 9(6): 125-132.