Koruma Amaçlı İmar Planı

Kavram Plan ve Proje Plan Şehir ve Bölge Planlama

Koruma amaçlı imar plânı; 2863 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca belirlenen sit alanlarında, alanın etkileşim-geçiş sahasını da göz önünde bulundurarak, kültür ve tabiat varlıklarının sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda korunması amacıyla arkeolojik, tarihi, doğal, mimarî, demografik, kültürel, sosyo-ekonomik, mülkiyet ve yapılaşma verilerini içeren alan araştırmasına dayalı olarak; hali hazır haritalar üzerine, koruma alanı içinde yaşayan hane halkları ve faaliyet gösteren iş yerlerinin sosyal ve ekonomik yapılarını iyileştiren, istihdam ve katma değer yaratan stratejileri, koruma esasları ve kullanma şartları ile yapılaşma sınırlamalarını, sağlıklaştırma, yenileme alan ve projelerini, uygulama etap ve programlarını, açık alan sistemini, yaya dolaşımı ve taşıt ulaşımını, altyapı tesislerinin tasarım esasları, yoğunluklar ve parsel tasarımlarını, yerel sahiplilik, uygulamanın finansmanı ilkeleri uyarınca katılımcı alan yönetimi modellerini de içerecek şekilde hazırlanan, hedefler, araçlar, stratejiler ile plânlama kararları, tutumları, plân notları ve açıklama raporu ile bir bütün olan nazım ve uygulama imar plânlarının gerektirdiği ölçekteki plânlardır (2863 No'lu KültürTabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 1983) şeklinde tanımlanmaktadır.

Koruma Amaçlı İmar Planı Teknik Şartnamesi’nin birinci bölümünde genel olarak şartnamenin amacı, kapsamı, şartname içinde geçen tanımlara yer verilmektedir. İkinci bölümünde koruma amaçlı imar planlarının amaç, hedef, ilke ve yaklaşımları; genel hükümler, planlama tekniklerine yönelik açıklamalar, çevresel kaliteyi sağlamaya yönelik hedefler, işlevsel yeterliliğe yönelik düzenlemeler, ulaşıma yönelik düzenlemeler, sosyal-kültürel-mekânsal bütünleşmeye yönelik özendirici önlemler, sağlık ve konfor koşullarını iyileştirmeye yönelik yaklaşımlar, maliyet ve ekonomik desteğe yönelik düzenlemeler, sosyolojik ve etnolojik kültür mirasının belgelendirilmesine yönelik bilimsel araştırmalara destek, esneklik ve uygulanabilirliğe yönelik çözüm ve öneriler başlıkları altında detaylı olarak irdelenmektedir. Ayrıca bu bölümde plan belgesi hazırlama süreci; Araştırma/veri toplama/saptama, Araştırma sonuçlarının değerlendirilmesi ve hedeflerin belirlenmesi, Koruma amaçlı imar planı kararları ve koruma amaçlı imar planının uygulanmasına yönelik model üretimi/Yönetsel plan olmak üzere üç ana başlık altında detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde çizim ve sunuma ilişkin hükümler başlığı altında; çizili yazılı ve diğer belgelerin (Araştırma ve senteze ilişkin belgeler; Bölge Planı ve/veya Çevre Düzeni Planı, Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, Kentsel Tasarım Projesi, Çevre Düzenleme Projesi, Yönetsel Plan, Fotoğraf Albümü ve diğer belgeler) nitelikleri açıklanmakta ve son olarak da sunum hakkında bilgi verilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

2863 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, (21/07/1983). https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2863.pdf, (Erişim tarihi: 26.11.2020); Anonim. (b.t.). Koruma Amaçlı İmar Planı Teknik Şartnamesi, teftis.ktb.gov.tr, (Erişim tarihi: 26.11.2020); KİPER, P.(2005). “Koruma Amaçlı İmar Planı” Kavramına Eleştirel Bir Bakış, Planlama, 1: 26-27; Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projelerinin Hazırlanması, Gösterimi, Uygulaması, Denetimi ve Müelliflerine İlişkin Usul ve Esaslara Ait Yönetmelik. (26/07/2005). https://teftis.ktb.gov.tr/TR-263856/koruma-amacli-imar-planlari-ve-cevre-duzenleme-projeler-.html, (Erişim tarihi: 26.11.2020)

Ayrıntılı bilgi için bakınız

2863 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, (21/07/1983). https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2863.pdf, (Erişim tarihi: 26.11.2020).