İnsuyu Mağarası

Doğal ve Kültürel Miras Mağara

Dünya genelinde 1950 yılında mağara turizmi olayının gelişmeye başlamasıyla beraber Türkiye’de de bu konuda gelişmeler yaşandı ve 1965 yılında Burdur İnsuyu Mağarası ilk olarak turizme açılmıştır. İnsuyu Mağarası, Burdur’dan yaklaşık olarak 13 kilometrelik uzaklıkta Antalya-Burdur karayolunun güneydoğusunda karstik yapının 10-15 bin yılda suyla erime ve aşınma sonucunda oluşan bir doğa harikası olarak ifade edilmektedir. Deniz seviyesinden 1200 metre yükseklikte konumlanan mağara, eşsiz güzellikteki sarkıt ve dikitlerle süslüdür. Sarkıtlar, mağara tavanından buza benzer şekilde sarkan oluşumlardır. Dikitler sarkıtlardan oluşan damlalarla meydana geldiği gibi tavandan damlayan sularla da meydana gelmektedir. Bu oluşumların meydana gelebilmesi için milyonlarca yıla ihtiyaç oluyor. Mağara tabanındaki birbirine bağlı dokuz adet göl ve çeşitli yönlere açılan dehlizler oldukça ilgi çekicidir. İnsuyu Mağarası’nda yer alan 512 metrekarelik alanıyla Büyük Göl Türkiye’nin en büyük yeraltı gölü olma özelliğine sahip olan bir göldür.

Mağaranın içerisine girildiğinde serin ve temiz bir hava akımı ile karşılaşılmaktadır. Mağaranın içinde bulunan göllerin suyu bikarbonat kalsiyum ve bromür içermektedir. Bu nedenle mağaranın suyu çeşitli şeker, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Mağara suyunda yapılan araştırmalar sonucunda suyun açlık şeker oranını yaklaşık olarak yüzde 10 oranında düşürdüğü bulgusu elde edilmiştir. Bu özelliğinden dolayı geçen yıllarda mağarayı ziyaret eden turist sayısının 250 bin civarında gerçekleşmiştir. Günümüzde mağaraya gelen ziyaretçi sayılarında ciddi manada düşüş olduğu görülmektedir. 2018 yılının verilerine göre mağarayı ziyaret eden ziyaretçi sayıları 90 bin civarındadır.

İnsuyu Mağarası’nın günümüzde keşfedilen ancak ziyarete daha açılmayan farklı bölümleri de bulunmaktadır. Bu doğrultuda son zamanlarda ciddi bir yenileme geçiren İnsuyu Mağarası, yepyeni yüzüyle yeniden turizme kazandırılmıştır. Yol üzerinde yapılan tanıtım çalışmaları ve tabelalar mağaranın ziyaretçi sayısına katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda yöredeki projeler kapsamında meydana getirilen tesisler de mağaranın ziyaretçi sayısına pozitif katkı sağlamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Arı, H. ve Tosun, İ. (2005). İnsuyu Mağarasının Çevresinde Yapılan Tarımsal Faaliyetlerin Yeraltı Suyuna Etkisi. İçinde; I. Burdur Sempozyumu Bildiriler Kitabı (ss. 501-514). Burdur: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi; Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). İnsuyu Mağarası, https://burdur.ktb.gov.tr/TR-155484/insuyu-magarasi.html, (Erişim tarihi: 15.10.2019); Gürdal, M. (2014). Türkiye Turizm Coğrafyası. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; İnanır, A. (2018). Destinasyon Yönetimi Kapsamında Paydaşlar Arası İlişkiler Üzerine Bir Araştırma: Göller Yöresi Örneği (Yayımlanmamış doktora tezi). Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Solmaz, C. (2014). Yerel Halkın Bölge Turizmine Bakış Açısının Belirlenmesi: Burdur’da Bir Araştırma, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(10): 91-105.