Dışa Dönük Turist

Kavram

(Dev-Turizm-İş)

Kişilik ile ilgili yapılan çalışmalar incelendiğinde bireylerin fiziksel ve davranışsal özelliklerine göre kişilik tiplerinin farklılık gösterdiği görülmektedir. Davranışsal açıdan yapılan değerlendirmelere göre ise, kişilik tipileri kişilik özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Kişilik özellikleri ise, bir kişiyi diğerlerinden ayıran düşünce, duygu ve davranışların toplamıdır. Bu davranışlar toplamının tüketici davranışları üzerinde önemli rol oynayan faktörlerden olduğu bilinmektedir. Her bireyde farklı şekilde bulunan ve istikrarlı şekilde devam eden kişilik özellikleri yaş ve gelir gibi değişiklik gösterebilecek diğer faktörlere göre tüketici davranışlarını tahmin etmede önemli bir faktördür. Turizm açısından bakıldığında ise, diğer sektörlere benzer şekilde bireylerin tercihlerini ve hangi turizm türüne katılacağını belirleyen en önemli değişkenlerden biridir. Turizm faaliyetlerine katılım gösteren bireylerin kendi kişiliğine uygun bir deneyim arama durumu söz konusudur. Bununla beraber bir destinasyona olan rağbetin artıp azalmasını anlayabilmek adına turistlerin psikolojisini anlamak önemlidir.

Kişilik özellikleri üzerine yapılan birçok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalardan en önemlileri arasında yer alan beş faktör kişilik özellikleri modeline göre kişilik özellikleri, açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve nevrotiklik olarak beşe ayrılmaktadır. Bu ayrımda yer alan dışa dönük bireylerin sosyal aktivitelere katılma oranları yüksek olup, arkadaş canlısı, coşkulu ve aktif bireyler olduğu görülmektedir. Turistleri belirli özelliklerine göre homojen gruplara ayırabilmek adına yapılan turist tipolojilerinin önemli araştırmacılarından olan Cohen’in başıboş ve kâşif turist tipi, Plog’un dışa dönük (allocentric) turist tipi ve Smith’in kâşif turist tipinin, beş faktör kişilik özellikleri arasında yer alan dışadönüklük boyutunda yer alan bireylerin özellikleri ile benzer yapıda olduğu görülmektedir. Dışa dönük turistlerin fazla turistin bulunmadığı bölgeleri tercih eden, diğer turistlerin daha önce gitmediği yerlere gidip keşfetme ve mutluluk hissini yaşayacağı yeni deneyimleri isteyen, yenilik arayışında olup farklı destinasyonları tercih eden, etkinliklere katılımı yüksek, farklı ve yabancı bir kültüre sahip insanlarla buluşup, etkileşime girmeyi seven, daha özgür yapıda olan, macera arayışı içerisinde olan, yeni insanlarla tanışmak isteyen bireyler olduğu söylenebilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Avcıkurt, C. (2015). Turizm Sosyolojisi: Genel ve Yapısal Yaklaşım. Ankara: Detay Yayıncılık; Costa, P. T. ve McCrae, R. R. (1988). Personality in Adulthood: A Six-Year Longitudinal Study of Self-Reports and Spouse Ratings on The NEO Personality Inventory, Journal of Personality and Social Psychology, 54 (5): 853; Decrop, A. ve Snelders, D. (2005). A Grounded Typology of Vacation Decision-Making, Tourism Management, 26 (2): 121-132; Passafaro, P., Cini, F., Boi, L., D’Angelo, M., Heering, M. S., Luchetti, L. Mancini, A., Martemucci, V., Pacella, G., Patrizi, F., Sassu, F. ve Triolo, M. (2015). The “Sustainable Tourist”: Values, Attitudes, And Personality Traits, Tourism and Hospitality Research, 15 (4): 225-239.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Cohen, E. (1972). Toward A Sociology of International Tourism, Social Research, 164-182; Plog, S. C. (1974). Why Destination Areas Rise and Fall in Popularity, Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, 14 (4): 55-58; Smith, V. L. (1989). Hosts and Guests: The Anthropology of Tourism. University of Pennsylvania Press.