Turist Deneyimi

Kavram Sosyoloji Psikoloji

Turist deneyiminin çok farklı boyutları bulunmaktadır. Çünkü turist deneyimi, turistlere farklı duygular hissettirmektedir (rahatlama, zevk alma, sosyalleşme vb.). Turistlerin seyahat süreci boyunca yaşadıklarından bazıları uzun süreli hafızasında kalır bazıları da silinir. Bu nedenle turistik destinasyonlar deneyimlerin canlanmasını sağlamak için gerekli potansiyele sahiptir. Örneğin, deniz, kum ve güneş turizmi için Türkiye’ye Sibirya’dan gelen turistlerin yaşadıkları sıcaklık, yemeklerdeki farklılıklar gibi durumlar turistlerin deneyimlerini zenginleştirmektedir. Bu çerçevede turistik destinasyonda yaşanan unutulmaz deneyimler turist deneyiminin kalitesini de artırmaktadır. Bunun sonucunda ise destinasyona karşı turistlerin olumlu çıktıları gözlemlenmektedir.

Turist deneyimi, turistlerin seyahatlerinin başlaması ile başlayıp ve eve dönüşüne kadar olan süreci kapsamaktadır. Bu süreçte turistler, farklı veya aynı yemekler, kokular, sesler, hizmetler vb. durumlar ile karşılaşabilmekte ve bunları hafızasına kaydedebilmektedir. Karşılaşılan bu durumlar, iyi ya da kötü, sıradan ya da farklı gelebilmektedir. Tüm bu deneyimler turizm destinasyonuna karşı memnuniyet, memnuniyetsizlik, tavsiye etme/etmeme gibi durumları ortaya çıkarabilmektedir. Bu bağlamda turist deneyimlerinin turizm pazarlaması açısından çok önemli bir hal aldığını göstermektedir. Artan rekabet şartları çerçevesinde özellikle işletmelerin turist deneyimlerinden geri dönüş toplayıp eksiklerini belirleme şansı da sunmaktadır.

Turizme katılan kişi sayısının artmasıyla birlikte turizm işletmeleri de kendilerine düşen payı artırmak için mücadele etmektedirler. Bu noktada turist deneyimleri işletmelere yol göstermektedir. İşletmelerin turist deneyimlerini analiz ederek turistlerin satın alma kararlarına etki edebilmektedir. Turist deneyimlerini iyi analiz eden işletmeler hem rekabet avantajı elde etmekte hem de işletmesini turistlerin beklenti ve isteklerine göre revize edebilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Gentile, C, Spiller, N. ve Noci, G. (2007). How to Sustain the Customer Experience: An Overview of Experience Components that Co-create Value with the Consumer, European Management Journal, 25 (5): 395-410; Larsen, S. (2007). Aspects of a Psychology of the Tourist Experience, Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 7 (1): 7-18; Otto, J, E. ve Ritchie, J. B. B. (1996). The Service Experience in Tourism, Tourism Management, 17 (3): 165-174; Şen, D. Ş. ve Kozak, M. (2011). “Turizmde Tüketici Davranışları Modelini Oluşturan Aşamalar Arasındaki İlişki, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 22 (1):19-34; Triantafillidou, A, ve Siomkos, G. (2014). Consumption Experience Outcomes: Satisfaction, Nostalgia Intensity, Word-of-Mouth Communication and Behavioural Intentions, Journal of Consumer Marketing, 31 (6/7), 526:540; Tsai, C. (2016). Memorable Tourist Experiences and Place Attachment When Consuming Local Food, International Journal of Tourism Research, 18 (6): 548.