Catering İşletmeleri

Havayolu İşletmeciliği Yeme-İçme İşletmesi Catering İşletmesi

Sadece catering hizmeti vermek üzere kurulmuş yiyecek içecek işletmeleridir. Catering İngilizce bir kelime olup cater kökünden gelmektedir. Cater fiili sözlüklerde tedarik etmek, sağlamak, yiyecek tedarik etme, yemeklerin hazırlanması ve sunumunu üstlenme anlamına karşılık bulmaktadır. “Yemek talebinin karşılanması, gereksinimlerin veya isteklerin karşılanması” şeklinde karşılık bulan kavram yiyecek-içecek tedariki yapan, yiyecek-içecek sağlayan anlamında kullanılmaktadır

Catering kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde yemek hizmeti sağlama şeklinde açıklanmaktadır. Yemek hizmeti ise yemeğin hazırlanması ve dağıtılması görevini kapsamaktadır. Akademik çalışmalarda kavramın Türkçe karşılığı olarak toplu yemek, toplu beslenme, hazır yemek, tabldotçuluk, ziyafet organizasyonu kavramlarının kullanıldığı yani ortak bir anlam birliğinin olmadığı görülmektedir.

Akademik yazında diğer yiyecek içecek hizmetlerinden farklı olarak catering hizmetiyle ilgili çeşitli belirlemeler yapıldı. Bu belirlemelere göre catering hizmetleri; bireysel değil toplu yemek hizmetidir, belirli bir yerde olmak zorunda değildir, müşterinin istediği yer ve zamanda gerçekleştirilir, menü ve fiyat önceden belirlenmiştir, genellikle bir sözleşmeye dayandırılmaktadır. Catering hizmetinin yeterli donanıma, elemanlara, araç-gerece sahip olan herhangi bir konaklama veya yiyecek içecek işletmesi tarafından verilmesinde bir engel yoktur.

Bu durum catering işletmelerini tanımlamada bir karmaşaya yol açıyor gibi gözükse de en temel ayrım catering işletmelerinin sadece catering hizmeti vermek üzere kurulmuş işletmeler olmasıdır. Ayrıca catering işletmeleri yiyecek içecek yönetimini ve kontrolünü müşteri veya kurum, kuruluş adına üzerine alabilmektedir, faaliyetlerini belirli bir tesiste yürütme zorunluluğu yoktur, çeşitli kurum, kuruluş ve etkinliklerin birine veya birkaçına birden hizmet verebilirler.

Dünya genelinde küresel ölçekte faaliyet gösterebilme kapasitesine ulaşan catering firmaları bulunmaktadır. Catering işletmeleri, olimpiyatlardan yerel spor organizasyonlarına, Oscar töreninden film galasına, çeşitli kurumlara, hava, kara, demir, deniz yollarına, lüks yat partisinden basit bir ev partisine kadar farklı alanlarda ve düzeylerde hizmet verme başarısını göstermektedir. Catering işletmeleri, yiyecek içecek endüstrisinin en fazla büyüyen ve gelirleriyle faaliyet hacmini sürekli genişleten bir dalıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Collin, P. H. (1994). Dictionary of Hotels, Tourism and Catering Management. Londra: Collin. Davis, B., Lockwood A.; Peter A. & Pantelidis I. S. (2018) Food and Beverage Management. NewYork: Routledge; Scanlon, N. (2007). Catering Management. New Jersey: Wiley; Shiring, S. B., Jardine, W. B., & Mills R. J. (2001). Introduction to Catering: Ingredients for Success, Columbia: Delmar.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Erişim adresi: http://libra.anadolu.edu.tr/tezler/2010/1017400.pdf, (Erişim tarihi: 10. 10. 2020); Öney, H. (2010. Yemek Hizmet İşletmelerinde (Catering İşletmeleri) Geleneksel ve Pişir-Soğut Üretim Sistemlerinin Karşılaştırılması (Yayımlanmamış doktora tezi). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.