Ankara - Konya Yüksek Hızlı Treni

Ulaştırma İşletmeciliği Tren Ana Hat Treni Demiryolu Yolcu taşımacılığı

(2011- )

24. 08. 2011 tarihinde Ankara Polatlı ve Konya arasında hizmete giren yüksek hızlı tren 223 kilometre uzunluğundadır. Azami saatte 300 kilometre hıza ulaşan tren, çift hatlı, sinyalli ve elektrikli yüksek hızlı bu demiryolu hattı üzerinde hareket etmektedir. Bu hattın ilk 96 kilometrelik kısmı Ankara-İstanbul yüksek hızlı treni ile ortak kullanılmaktadır. Ankara-Konya yüksek hızlı tren hattı Polatlı’da Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolundan ayrılmaktadır. Bu proje ile hat üzerinde yedi köprü, 27 üst geçit, 83 alt geçit, 2030 kilometre uzunluğunda tünel ve 143 menfez inşa edildi. Konya Garı modernize edilerek yüksek hızlı tren istasyonuna dönüştürüldü. Yüksek hızlı trenin Konya’ya ulaşmasıyla Konya Garı kent içi ulaşımın yeniden planlanmasında merkez olarak ele alındı.

Yüksek hızlı trenler uzun mesafelerde günlük yaşamı kolaylaştırdı. İş ve eğitim gibi nedenlerle seyahat eden insanlar için zaman açısından avantajlar sağladı. Nitekim Konya- Ankara arası otobüs yolculuğu üç-beş saat arasında değişirken, Konya - Ankara YHT sayesinde bu süre bir saat50dakikaya kadar indi.

Gün içerisinde yedi seferin yapıldığı bu hatta tren Konya’dan ilk seferine 06:20’de başlamakta, 07:24’te Polatlı, 07:49’da Eryaman ve 08:07’de Ankara’ya varmaktadır. Son seferi ise Konya’dan 20:25 şeklinde kalkış, 22:12’de Ankara’ya varış şeklindedir. Trende iki farklı vagon tipi mevcut olup, ekonomi ve business sınıfı olmak üzere dört vagon bulunmaktadır. Vagondaki koltuklar yolcular için ergonomik ve konforludur. Standart ve esnek olmak üzere iki bilet seçeneği bulunan trende yolcular biletlerini online olarak veya gar gişelerden alabilirler. Bu hat yol boyunca doğal manzarayı izleme olanağı sunmaktadır. Karayoluna göre daha güvenli ve hızlı olan Konya-Ankara yüksek hızlı treni yakın gelecekte yolcu arzının daha da artacağı tahmin edilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Ateş, K. (2020). Türkiye’de Yüksek Hızlı Trenlerin Kent İçi Raylı Sistemlerle Entegrasyonu: Ankara, Konya, Eskişehir ve İstanbul Örnekleri (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri; http://www.tcddtasimacilik.gov.tr/yht/konya-ankara-yuksek-hizli-tren/, (Erişim tarihi: 5. 5. 2020); https://tr.wikipedia.org/wiki/Ankara-xKonya_y%C3%BCksek_h%C4%B1zl%C4%B1_demiryolu, (Erişim tarihi: 5. 5. 2020); Yılmaz, E. (2011), Ankara-Konya Hızlı Tren Projesi Alt Yapı İşlerinin İncelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.