İzmir, Aydın, Denizli ve Burdur illerini kapsayan Güller Ekspresi, turizm ulaşımı açısından önem arz etmekte olup, bu hat İzmir ilinden başlamakta Isparta ilinde son bulmaktadır. Bu demiryolunun, ilk bölümünü oluşturan İzmir ile Aydın illeri arasındaki kısmının yapımına Osmanlı Devleti döneminde 1856 yılında başlanmış ve 1866 yılında tamamlanmıştır. Bu hat daha sonraki yıllarda eklemeler yapılarak önce Dinar üzerinden 1912 yılında Eğirdir ilçesine kadar uzatılmıştır. Cumhuriyet Dönemi ile birlikte ise 1936 yılında bu demiryolu hattı üzerinde bulunan Bozanönü İstasyonu'ndan itibaren on üç kilometrelik bir hat eklenerek demiryolu hattı Burdur il merkezine kadar getirilmiştir (Temurçin, 2004; Temurçin, 2014; Tozkoparan, 2024) 

Bu demiryolu hattında 1993 yılından günümüze kadar İzmir-Aydın-Denizli-Burdur ve Isparta illeri arasında Göller Ekspresi adıyla her gün yolcu taşımacılığı yapılmıştır. Bu illerde uzun bir süre yolcu taşımacılığı ve yük taşımacılığında kullanılan demiryolu ulaşımı, Burdur ilinde 2008 yılından 2023 yılına kadar sadece yük taşımada kullanılmıştır. Çünkü yolcu taşımacılığı kapsamında düzenlenen Göller Ekspresi seferleri 2008 yılında Burdur İlinden kaldırılmış ancak diğer illerde devam ettirilmiştir. Bu durum, Burdur ilinin ulaşım olanaklarına zarar vermiştir (Tozkoparan, 2024). 2023 yılı aralık ayında ise Göller Eskspresi adıyla Isparta’dan İzmir’e geceleri düzenlenen Göller Ekspresi seferlerine bir de Güller Ekspresi adıyla düzenlenen gündüz seferleri eklenerek, turizm temalı Güller Ekspresi Seferleri başlatılmıştır. Güller Ekspresi ilk seferine 20 Aralık 2023 tarihinde Isparta Tren Garı'ndan başlamıştır. Güller Ekspresi'nin güzergahının uzunluğu 470,721 km olup, dört vagonlu trenin yolcu kapasitesi  262 kişidir. Güller Ekspresi'nin seferlerinin seyahat süresi ise ortalama sekiz saat otuz dakika sürmektedir (TCDD, 2024). 

Günümüzde yapılan girişimler neticesinde Güller Ekspresi adı verilen trenin on beş yıl aradan sonra, 15 Ocak 2024 tarihinde Burdur Tren Garı’ndan yolcu almasıyla, Burdur ilinde demiryolu ulaşımı yeniden hizmete girmiştir. Yeniden başlayan tren seferleri, Güller Ekspresi temasıyla birlikte Burdur ve çevresinin turizm potansiyeline de vurgu yapmakta olup bu durum Burdur ve Isparta illerinin turizm potansiyelinin tanıtımı açısından da katkı sağlayacaktır. Burdur ve Isparta illerini Denizli ve Aydın illeri üzerinden İzmir’e bağlayan Güller Ekspresi aracılığıyla yapılacak aktarmalarla yolcular Eskişehir, İstanbul, Ankara ve Konya illerindeki tren hatlarına da ulaşabileceklerdir. Dolayısıyla Türkiye’nin ana demiryolu hatları ile bağlantılı olarak seferlere başlayan Güller Ekspresi, Burdur ve Isparta illerinde turizm ulaşımı açısından önemli bir avantaj sağlayacaktır. Türkiye’nin birçok ilinden İzmir, Aydın, Denizli, Burdur ve Isparta illerine ulaşmak isteyen ziyaretçiler, Güller Ekspresi aracılığı ile bu illerin merkezlerine ve oradan da turizm çekiciliklerinin yer aldığı alanlara rahat bir şekilde ulaşacaklardır (Tozkoparan, 2024). 

Yararlanılan Kaynaklar

NTV Haber. (2024), https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/15-yillik-tren-hasreti-bitti-burdurda-yolcu-tasima-seferleri-guller-ekspresiyle basladi, jsb2NtaXQ0W1s4PUhQfF3A/FjMUK7Rj0U2V8AoKJX9vjw, (Erişim tarihi: 06.08.2024); TCDD. (2024). https://www.tcddtasimacilik.gov.tr/tr/ana_hat_tren/detay/12, (Erişim tarihi: 06.08.2024); Temurçin, K. (2004). Isparta ili ekonomik coğrafyası (Basılmamış doktora tezi). Ankara: Ankara Üniveristesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Temurçin, K. (2014). Burdur Merkez İlçede Hizmet Faaliyetleri, Temurçin, K. ve Atayeter, Y. (Editörler), Burdur İli Merkez İlçesi’nin Coğrafi Etüdü, (ss. 235-258). Burdur: Burdur Belediyesi Kültür Yayınları; Temurçin, K., ve Atayeter, Y. (2014), Burdur İli Merkez İlçesi’nin Coğrafi Etüdü. Burdur: Burdur Belediyesi Kültür Yayınları; Tozkoparan, U. (2024). Burdur İlinde Kültür Turizmi: Çekici Faktörler ve Engeller (Yayımlanmış doktora tezi): Ispharta: Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü