Yeni Ürün Geliştirme

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Yeni turizm ürünü, mevcut ürünle rekabet edebilecek ve farklı pazar gruplarını çekebilecek nitelikte olan ürünler şeklinde nitelendirilebilir. Yeni ürün başlı başına yeni bir ürün olabilir. Turizm endüstrisinde yeni ürün oluşturma ihtiyacının temel nedeni, rekabette öne çıkma ve tüketicilerin satın alma davranışlarında meydana gelen değişmelerdir. Yeni ürüne örnek olarak kıyı turizminden önemli pay elde eden Türkiye’nin, medikal turizm gibi çok özel bir turizm türünü gerçekleştirme çabaları gösterilebilir. Turizm endüstrisinde oluşturulan ve turistlerin kullanımına sunulan yeni ürün, mevcut üründe meydana getirilen bazı değişikliklere bağlı olarak ürünün devamı da olabilir. Bu durum genellikle mevcut ürün esasen talep yaratan bir ürün iken belirli neden ya da nedenlerden dolayı talebin azalması durumunda talebi canlandırmak amacıyla yapılan yeniliklerdir.

Turizm endüstrisinde yeni ürün geliştirme çalışması; turistlerin istekleri, gereksinmeleri ve ortaya çıkan sorunların ardından başlar. Diğer taraftan, tüketicilerin ne gibi beklentileri olduğu sorularak da yeni ürün geliştirme çalışmaları başlayabilir. Bunun yanında yapılan pazar araştırmasıyla, turistlerin gözlemlenmesiyle ve turist yapısındaki değişimin incelenmesiyle de yeni ürün geliştirme çalışmaları başlayabilir. Turizm bölgelerinin ve turizm işletmelerinin sahip olduğu kaynakların çeşitliliği, turizm endüstrisinde ürün geliştirme yönteminin elverişli bir şekilde uygulanabilmesini sağlamaktadır. Diğer bölge ve işletmelere göre farklı ürün sunma potansiyelini bulunan turizm bölgeleri ve turizm işletmeleri ulusal ve uluslararası turizm pazarında, rekabet edebilmede daha büyük imkana sahip olabilmektedir.

Turizm ürünü hem üretmeden önce hem de üretim ve tüketim sürecinde, kendine has özellikleri olan bir yapıya sahiptir. Yeni bir fikir olarak ortaya atılan bir ürün, değişken olan talep esnekliği ve ürünün kolay ikame edilirliği dikkate alınarak birtakım süreçlerden geçirilir. İster tekil bir ürün olarak isterse bir destinasyon olarak düşünülsün, geliştirme aşamasının çok iyi planlanması ve gerçekçi politikalar çerçevesinde yürütülmesi gerekir. Bu noktada, yeni ürün geliştirme çalışmaları sekiz aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar; fikir yaratma, fikirlerin elenmesi, kavram geliştirme ve test edilmesi, pazarlama stratejisinin belirlenmesi, ticari analizin yapılması, ürünün oluşturulması, ürünün pazarda test edilmesi ve ürünün ticarileştirilmesidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akoğlan Kozak, M. ve Bahçe, A. S. (2012). Özel İlgi Turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık; Aksöz, E. O. (Editör) (2016). Turizm Pazarlaması. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Basımevi; Albayrak, A. (2013). Alternatif Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık; Altunışık, R. Özdemir, Ş. ve Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama. Sakarya: Değişim Yayınları; Şengül, S. Yılmaz, Ö. ve Erılmaz, B. (2018). Stratejik Boyutuyla Destinasyon Pazarlaması. Sakarya: Değişim Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kozak, N. (2012). Turizm Pazarlaması. Ankara: Detay Yayıncılık.