Turizm Ürünü Geliştirme

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Turizm ürünü geliştirme kavramının anlaşılabilmesi, turizm ürününün karmaşık yapısından dolayı oldukça güçleşmektedir. Turistin, sürekli yaşadığı yerden ayrılıp tekrar geri dönene kadar satın aldığı, deneyimlediği, öğrendiği, hissettiği… her şey turizm ürünü kapsamında incelemektedir. Bu nedenle turizm ürünü denildiğinde, çok farklı boyutlarda ürün kavramının incelenmesi gerekmektedir. Middleton (1989) turizm ürünü kavramını ele alırken iki düzeyde incelenmesini doğru bulmaktadır. Bu düzeylerden birincisi, spesifik olarak bir ürünün ele alınmasıdır. Örneğin, bir gezi turu, konaklama işletmesi, ya da bir uçak koltuğu tek başına birer turizm ürünüdür. Diğer yandan, olaya bütünleşik yaklaşıldığında turizm ürününün diğer düzeyi görülmektedir. Bireyin bütün seyahati boyunca tecrübe ettiği, kullandığı vb. her şeyi içine alan tek bir ürünü ifade etmektedir. Dolayısıyla turizm ürünü geliştirme kavramı aslında turizm ürününün ne olduğunun kararı ile başlamaktadır.

Genel anlamda ürün geliştirme süreci beş aşamadan oluşmaktadır. Fikir üretme aşamasıyla başlayan süreç, fikirlerin ayrıştırılması, ürünün geliştirilme aşaması, pazar testi ve ticarileştirme şeklinde devam etmektedir. Aslında ürün geliştirme süreci, her bir ürün geliştirme aşamasında sistematik bir şekilde alınan kararların bütününü ifade etmektedir. Ancak turizm ürününün kendine has yapısı, karar verme faaliyetlerini oldukça zorlaştırmaktadır. Karar verme faaliyetini zorlaştıran unsurlar şu şekilde sıralanabilir: Karmaşıklık, belirsizlik, kararın etkilerinin önemli olması, karardan birçok kişinin etkilenmesi, soyut unsurlar, karar etkilerinin uzun vadede ortaya çıkması, disiplinlerarası yaklaşım, birden fazla karar verici, birden fazla kriterin göz önüne alınması, uygun alternatiflerin belirlenmesindeki zorluk, riske karşı tutumlar, kararların ardışık niteliği. Bu nedenle geliştirilecek olan yeni turizm ürününün yapısı ve özelliklerinin dikkate alındığı bir ürün geliştirme süreci işletilmelidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Benur, A. M. ve Bramwell, B. (2015). Tourism Product Development and Product Diversification in Destinations. Tourism Management, 50: 213–224; Karakuş, Y. (2017). Turistik Bölgeler İçin Yeni Ürün Geliştirme Modeli: Nevşehir İli Üzerine Bir Uygulama (Yayımlanmamış doktora tezi). Nevşehir: Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Kozak, N. (2010). Turizm Pazarlaması. Ankara: Detay Yayıncılık; Middleton, V. T. . (1989). Tourism Marketing and Managemet Handbook. İçinde; S. F. Witt ve L. Moutinho (Editörler), Tourist Product. Hempel Hempstead: Prentice Hall; Teare, R., Mazanec, J. A., Crawford-Welch, S., ve Calver, S. (1994). Marketing in Hospitality and Tourism: A Consumer Focus, https://catalyst.library.jhu.edu/catalog/bib_1713563, (Erişim tarihi: 11.11.2019).