Yemek Stilistliği

Gastronomi Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Yiyecek ve içeceklerin görüntüleri, pazarlama ve farkındalığının sağlanmasında tüketicilerin dikkatini çekmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Yemek stilistliği, “Yiyecek ve içeceklerin insanlar için iştah açıcı ve ilginç görünmesini sağlayacak şekilde yiyecek, arka plan ve ayarların yapılarak dizayn edilmesi sanatı” olarak tanımlanmaktadır. Yemek stilisti ise, çekim için iştah açıcı ve çekici bir yemek yaratacak şekilde yiyecekleri konumlandıran ve yaratıcı bir şekilde tasarlayan kişidir. Yemek stilistleri yiyecekleri kameranın bakış açısıyla hazırlayarak, beş duyuya hitap edecek şekilde görüntüye dönüştürmektedir. Böylece yemek imgeleri yoluyla nihai iletişimciler olarak satıcıyı tüketiciyle birleştirirler.

1950’li yıllarda, yemek stilistliği kendi başına bir mesleğe dönüştü. 1950’lerden önce kamera için hazırlanan yiyecek ve içeceklerin çoğu kadın dergilerinin veya büyük gıda şirketlerinin uygulama mutfaklarında çalışan üniversite derecesine sahip ev ekonomistleri tarafından yapılmaktaydı. Bugün yemek stilistliği tasarım, iletişim gibi alanlarla ilgili ve yeterli bilgi ve sanatsal sunumun bir arada olduğu ve ekip çalışması gerektiren yeni bir işkolu olarak kendini göstermektedir. Ancak yemek stilistliği ile ilgili eğitim veren üniversite programı henüz yoktur. Türkiye’de bazı üniversitelerin gastronomi ve mutfak sanatları ile yiyecek içecek işletmeciliği programlarında ders olarak okutulmaktadır. Ayrıca alanında çalışan kişiler tarafından yemek stilistliği adı altında kurslar verilmektedir.

Bir yemek stilistinin beslenme ve mutfakta kullanılan teknikler hakkında bilgi sahibi olması, yiyecek ve içeceklerle uğraşmayı sevmesi, yaratıcı olması ve sanatsal yatkınlığa sahip olması beklenmektedir. Yemek stilistliğinin çalışma alanı olarak konusu oldukça geniştir ve zaman zaman çok özel ve karmaşık konularla karşı karşıya kalınabilir. Yemek stilistliğinde bilgi, sanat ve yorumlama birçok anlam barındırırken; yemek stilisti aynı zamanda olası zor durumlar karşısında spontanlığa da açık olmalıdır. Bir yemek stilisti, bu işlemleri yaparken eğitim, bilgi ve ilham gibi çeşitli dahili kaynakları ve entegre güzelliği elde etmek için aksesuarlar, ikame ve kozmetik kısa yollar gibi dış kaynakları kullanmaktadır. Tüm bu teknikleri kullanarak yemeklerin en iyi görüntüleri elde edilir, ancak görsel için hazırlanan bu yiyecekler yenilebilir ve içilebilir özelliğe sahip değildir.

Yemek stilistleri çoğunlukla reklam endüstrisi tarafından talep edilmektedir. Müşterilerin büyük çoğunluğu reklam ajansları, prodüksiyon şirketleri, yayıncılar, yazarlar, gıdayla ilgili büyük firmalar, restoranlar ve büyük perakendecilerdir. Yemek stilistleri düzenledikleri ve görsele dönüştürdükleri ortam ile müşterilerin duyusal, duygusal ve bilişsel düzeylerini etkileyerek hedefe ulaşmaktadırlar. Mutfak ve gastronomiye artan ilgiyle birlikte marka ve işletmelerin ürün tanıtımları için yemek stilistliğine verdiği önem artmıştır. İlerleyen zamanlarda farklılıklarla birlikte bu alanın daha da gelişeceği ve profesyonel bir zeminde kendine yer edineceği düşünülmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Bellingham, L. ve Bybee, J. A. (2008). Food Styligng for Photographers A Guide to Create Your Own Appetizing Art. Oxford: Elsevier; Carafoli, J.F. (2003). Tempting the Palate, The Food Stylists Art, Gastronomica – The Journal of Food and Culture, 3(2): 94-97; Parks-Withfield, A. (2012). Food Styling & Photography for Dummies. New Jersey: John Wiley; Glyda, J. (2019). Food Photography: Creating Appetizing Images. New York: Routledge.