Ulusal Turizm Yönetimi

Kavram Ekonomi Kamu Yönetimi

Turizm değerleri ve çekicilikleri doğrultusunda turistik faaliyetlere ev sahipliği yapan ülkelerde, turizm faaliyetlerini ulusal ölçekte sistematik olarak ele alan ve turizm gelişim sürecinde birinci derece sorumluluğu bulunan kurum veya kuruluşlar genel olarak ulusal turizm yönetimi kurumları olarak nitelendirilmektedir. Kamu, kamu-özel sektör işbirliği veya sivil toplum kuruluşu şeklindeki gönüllü işbirlikleri şeklinde teşkil edilen bu kurum veya kuruluşlar çoğu durumda devlet tarafından finanse edilmekte, ilgili ülkedeki turizmin gelişimi, tanıtımı ve eşgüdümü ile ilgilenmektedirler. Bu kurum ve kuruluşlar hükümetlerin belirlediği stratejiler kapsamında Turizm Bakanlığı, Ulusal Turizm Bürosu, Ulusal Turizm Ofisi gibi çeşitli derecelerde teşkil edilebilmektedir. Bununla birlikte, turizm sektörünün ana aktörleri tarafından Turist Rehberliği Birliği, Otelciler Birliği, Seyahat Acentaları Birliği gibi gönüllük esasına dayalı işbirlikleri de ulusal turizm yönetimine katkı sağlayan kuruluşlar şeklinde faaliyet gösterebilmektedir. Söz konusu kuruluşların belirgin ortak amaçları; ulusal düzeyde turizm alt-yapı ve üst-yapı olanaklarının tesis edilmesi, turizm piyasasının düzenlenmesi, turizm gelişim planlamalarının yapılması, turizm tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin planlaması ve organizasyonu, turizm endüstrisi işletmeleri arasında ve ilgili bileşenlerin devlet ile olan ilişkilerinde koordinasyon ve eşgüdüm sağlanmasıdır. Bununla birlikte, ulusal turizm yönetiminin öncelikli amacı turizm bileşenlerinin (turizm çekicilikleri ve aktiviteleri, konaklama hizmetleri, ulaştırma hizmetleri, altyapı hizmetleri, yasal düzenlemeler ve diğer hizmetler) etkin planlamasını gerçekleştirmektir.

Turizm bileşenlerinin koordineli olarak gelişiminden sorumlu olan ve turizm sektörünün yönünü belirleyen ulusal turizm yönetimi Türkiye’de ulusal ölçekli resmi kuruluşlar ve STK’lar tarafından gerçekleştirilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise ulusal turizm yönetimi bağlamında Türkiye’de en yetkin resmi örgüt konumundadır. Ulusal turizm yönetimi bağlamında söz sahibi olan diğer kuruluşlar arasında Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Türkiye Otelciler Birliği, Turist Rehberleri Birliği, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.turob.com/tr/turob/turob-hakkinda, (Erişim tarihi: 25. 08. 2020); https://www.ktb.gov.tr/TR-96130/kurulus-amaci-ve-gorevleri.html, (Erişim tarihi: 25. 08. 2020); Kozak N., Akoğlan Kozak, M. ve Kozak, M. (2020). Genel Turizm (Yirmi ikinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Medlik, S. (2003). Dictionary of Travel, Tourism and Hospitality (Üçüncü baskı). Oxford: Butterworth-Heinemann.