Turizmin Enflasyon Etkisi

Kavram Ekonomi

Enflasyon; bir ekonomide fiyat genel seviyesinin süreklilik arz eden şekilde artmasıdır. Bu tanıma göre, ekonomide enflasyonist bir ortamın oluşabilmesi için hem piyasadaki bütün fiyatın artış eğiliminde olması hem de bu artış eğiliminin anlık bir olgu olmaktan çok süreklilik arz eden bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Enflasyonun kaynağına bakıldığında genel olarak iki farklı enflasyon türünden bahsedilebilmektedir. Bunlar, talep enflasyonu ve maliyet enflasyonudur. Talep enflasyonu en basit ifade ile ekonomide talebin arzdan fazla olması durumunda ortaya çıkmaktadır. Artan talep nedeniyle, tam istihdam çıktı düzeyindeki ekonomide fiyat genel düzeyi artış eğilimine girmektedir. Maliyet enflasyonu ise, üretim faktörlerinin fiyatının yükselmesi nedeniyle nihai mal ve hizmet piyasalarında fiyat genel seviyesinde artış görülmesidir.

Turizm ile enflasyon arasında iki yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Bunlardan ilki turizmin enflasyonu etkilemesi; ikincisi ise, enflasyonun turizmi etkilemesi durumunda gerçekleşmektedir. Turizmin enflasyonu etkilemesi durumunda, turizm faaliyetlerinin artış gösterdiği ekonomilerde fiyat genel seviyesi de artış eğiliminde olmaktadır. Turizm faaliyetlerinin arttığı ekonomilerde hem turizm mal ve hizmetlerinin fiyatı hem de turizm hizmetlerin sağlamasında girdi olarak kullanılan üretim faktörlerinin fiyatı artmaktadır. Diğer yandan, turizm faaliyetlerinin arttığı bölgelerde turizm tesisi yatırımları da çoğalmaktadır. Bu yatırım artışı ilgili bölgelerdeki arsa ve arazi fiyatının yükselmesine neden olmaktadır. Enflasyonist bir ortamın egemen olduğu ekonomilerde ise, turizm sektörü bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Enflasyonist ortamın baskısı ile turizm faaliyetlerinden elde edilen gelirin satın alma gücü düşmektedir. Diğer yandan, fiyat genel seviyesinde bir istikrarın sağlanamamış olması ve yaşanan belirsizlik durumu yabancı ülkelerden gelecek turizm talebini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca, ülke ekonomisinde maliyet kaynaklı bir enflasyon yaşanması durumunda turizm faaliyetlerinde girdi olarak kullanılan üretim faktörlerinin fiyatının yükselmesi, turizm mal ve hizmetlerinin de fiyatının artmasına neden olmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akın, A. (2018). Türk Turizminin Makroekonomik Göstergeler Üzerindeki Etkileri, Journal of Tourism an Gastronomy Studies, 6(3): 3-23; Atay Kayış, A. ve Aygün, Ş. (2016). Türkiye’de Turizm Sektörünün Enflasyon Üzerine Etkisini Açıklamaya Yönelik Bir Model Önerisi, Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Yönetim Perspektifleri Dergisi, 1(1): 38-57; Ilgaz Yıldırım, B., Yıldırım, F. ve Gülmez, M. (2017). Türkiye’de Enflasyon ve Turizm Gelirleri İlişkisi Üzerine Ekonometrik Bir Analiz, Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Özel Sayı: 69-81.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kozak, M. ve Bahar, O. (2018). Turizm Ekonomisi. Ankara: Detay Yayıncılık.