Turizmin Ekonomik Çevreye Etkileri

Kavram Ekonomi

Ekonomik çevre, “İşletmelerin ve tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını etkileyen çeşitli ekonomik faktörleri” ifade etmektedir. Ekonomik çevre faktörleri, ülke kapsamında ekonomik görüşlerin zaman içinde değişime uğraması, ekonomik yapı içinde işletmecilik faaliyetlerinin devamlı bir şekilde gerçekleşmesi gibi etmenler ile nitelendirilmektedir. İşletmeler genellikle ekonomik çevrelerini kontrol edemeseler de ekonomik koşulları değerlendirebilmektedir.

Turizm, emek yoğun bir sektör olduğu için üretimde yaşanacak artış istihdamdaki artışla sağlanmaktadır. Dolayısıyla turizm sektörü, özellikle işsizliğin azaltılması gereken ekonomiler için bir fırsat yaratmaktadır. Turizm hareketleri, turizm sektörüne doğrudan istihdam yaratırken turizm sektörü ile bağlantılı olan tarım, inşaat, el sanatları, bankacılık gibi onlarca sektöre de dolaylı olarak istihdam olanağı sağlamaktadır. Turizmin ekonomi üzerindeki diğer olumlu etkileri ise ülkeye döviz kazandırması, ödemeler dengesini iyileştirmesi, girişimcilik faaliyetlerini teşvik etmesi, bölgesel ekonomileri kalkındırması ve bölgesel ekonomik eşitsizlikleri azaltması şeklinde sıralanabilmektedir. Diğer taraftan, turizmin ekonomik çevre üzerinde birtakım olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Bunlar; turizme aşırı bağımlılık tehlikesi, artan enflasyon ve daha yüksek arazi değerleri, ithal etme eğiliminde bir artış, üretimde mevsimsellik, düşük yatırım getirisi ve diğer dış maliyetlerin yaratılması şeklinde ifade edilmektedir.

Turizmin ekonomik çevreye etkilerinin analiz edilebilmesi için turistlerin bölgeye ne kadar döviz bıraktığının, yerel işletmelerin satışlarının yüzde kaçının turistlerden elde edildiğinin, bölgedeki işletmelerin turizmden ne kadar gelir elde ettiğinin, bölgede faaliyet gösteren hangi sektörlerin turizm ile ilişkisi bulunduğunun ve turizmden ne kadar vergi geliri elde edildiğinin bilinmesi gerekmektedir. Ayrıca, turizmin ekonomik çevreye etkilerinin olumlu seyretmesi için değişen tüketici tercihleri, bölgenin rekabetçi konumu, pazarlama teknikleri ve nüfus değişiklikleri sürekli kontrol altında tutulmalı ve değişim talebine uygun arz kaynakları geciktirilmeden tüketicilere sağlanmalıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

İçöz, O. ve Kozak, M. (1998). Turizm Ekonomisi. Ankara: Turhan Kitabevi; Leeuwen, E., Nijkamp, P. ve Rietveld, P. (2009). A Meta-Analytic Comparison of Regional Output Multipliers at Different Spatial Levels: Economic Impacts of Tourism. İçinde; A. Matias, P. Nijkamp ve M. Sarmento (Editörler), Advances in Tourism Economics (ss. 13-33). Heidelberg: Springer; Stynes, D. J. (1997). Economic Impacts of Tourism, https://msu.edu/course/prr/840/econimpact/pdf/ecimpvol1.pdf, (Erişim tarihi: 21.08.2019); Şengül, S. (2018). The Influence of the Perception Related to the Economic, Social and Environmental Impacts of Tourism on Entrepreneurship Intention, Journal of Business Research-Türk, 10(1): 212-228; Wall, G. ve Mathieson, A. (2006). Tourism: Change, Impacts and Opportunities. Londra: Prentice Hall.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

İçöz, O. ve Kozak, M. (1998). Turizm Ekonomisi. Ankara: Turhan Kitabevi.