Turizm Bilinci

Kavram Ekonomi Sosyoloji İletişim Bilimleri

Turizm, özellikle son 30 yıl göz önünde bulundurulduğunda, ülke ekonomileri üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olmuştur. Ülkelerin turizmden yeterli payı alabilmeleri için gerek ulusal alanda gerekse yerel bölgelerde turizmin özelliklerinin ve getirdiği faydaların tüm paydaşlar tarafından iyi anlaşılması gerekmektedir. Turizmde başarılı olabilmek için devlet, yerel yönetimler, yerel halk, sivil ve özel kuruluşlar bir arada ve koordineli bir biçimde çalışmak zorundadır.

Turistik amaçlı yatırımlardaki artış, milli gelir içinde turizmin payının yükselişi, hizmet sektöründe öncelikli istihdam alanı haline dönüşmesi, ödemeler dengesine olumlu katkısı, yabancı sermayeyi ülkeye çekmesi sektörün önemini açıkça göstermektedir. İnsanlar ziyaret ettikleri yöre ya da ülkedeki hizmetlerden gerek işletme bazında ve gerekse yöresel olarak sunulan olanaklardan yararlanmaktadırlar. Daha fazla turist çekmek ve daha fazla gelir elde etmek için yöresel, ulusal ve uluslararası pazarlarda yoğun rekabet yaşanmaktadır. Dolayısıyla bu yoğun rekabetin yaşandığı pazarlarda bir yörede gerçekleşen turizm faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından müşteri tatmininin en yüksek düzeyde tutulması önem arz etmektedir.

Turizmin bileşenleri tarafından pazarlama faaliyetlerinde verilen sözlerin eksiksiz yerine getirilmesi destinasyon sisteminin parçası olan her kuruluş ve kişinin sorumluluğundadır. Nitekim destinasyonun temizliği, güvenliği, şehir planlaması, tarihi ve kültürel varlıkların korunmuş olması, toplu ulaşım araçları, yerel halkın davranışları, yaşam kalitesi, turizm danışma ofislerinin etkinliği, müzelerin niteliği, turizm işletmeleri, festivaller ve çeşitli diğer kültürel ve sanatsal etkinlikler bir destinasyonun genel anlamda kalitesini etkileyen ve gerek yerli gerekse yabancı turisti oraya çeken unsurları meydana getirmektedir. Turizm bilinci tüm bu bileşenlerin gerek ulusal alanda gerekse turizme dönük bölgelerde turizmin özelliklerinin ve sağladığı faydaların farkında olarak turist memnuniyeti noktasında azami derecede özenli davranmayı gerekli kılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Boğan, E. ve Sarıışık, M. (2016). Yerel Halkın Turizm Faaliyetine Yönelik GörüşAlgılamalarının Belirlenmesi Üzerine Alanya’da Bir Araştırma, Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12: 325-342; https://www.bilgifeneri.com/Turizm-Bilinci-Nedir.html, (Erişim tarihi: 28. 02. 2020); Lekaota, L. (2017). Awareness and education about sustainable tourism in Katse and Mohale tourism development areas in Lesotho, African Journal of Hospitality, Tourism and Leisure, 6.