Turist Sağlığı Derneği

Kavram Sivil Toplum Kuruluşu Yatırımcı/İşletmeci STK Sağlık Yönetimi

(Ankara, 1990 - 2015)

Ankara’da kuruldu (1990). 1987 yılında, İtalya’nın Rimini kentinde turistleri ilgilendiren sağlık sorunlarını incelemek üzere bir toplantı düzenlendi. Uluslararası bir derneğin kuruluşunun kararları alındı. 1989 yılında Venedik’te Birinci Uluslararası Turist Sağlığı Kongresi gerçekleştikten bir yıl sonra, Türkiye’de Turist Sağlığı Derneği kuruldu. Yönetim kurulu başkanlığı Prof. Dr. Güler Gürsu tarafından yürütülen dernek, daha sonra Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz tarafından sürdürüldü. Ulusal ve uluslararası faaliyetler yürütmüş olan dernek, ev sahipliği yaptığı Uluslararası Turist Sağlığı Kongreleri, Illinois Üniversitesi turizmde iş sağlığı ve güvenliği eğitim programları ile uluslararası tanınırlığını perçinledi.

Turistin karşı karşıya olduğu bütün sağlık risklerinin önlenmesi, turistin sağlığının korunması olarak tanımlanan turist sağlığı alanında Türkiye’de atılan bu adım önemlidir. Bu sayede; zamanında yurtdışında, çok riskli bir ülke, sıtma ülkesi olarak gösterilen, ekonomik pastadan yeterli pay alamayan Türkiye için, bir sivil toplum örgütü tarafından, sağlıklı ve güvenli bir ülke imajı çalışmaları başlatıldı. Bilimsel kanıtlara dayalı turist sağlığı çalışmaları, çok disiplinli ve sektörlü, sivil toplum ayağı da olan bir yapıya bu sayede kavuştu.

Dernek,Turizm Bakanlığı’nda 1989 yılına ait Sağlık Bakanlığı ile imzalanan bir protokole istinaden kurulan Turist Sağlığı Merkez Çalışma Grubu ve Sağlık Bakanlığı’nda 1999 yılında kurulan Turizm Sağlığı Şubesi ile çok sayıda araştırma, eğitim, toplantı, basılı ve görsel yayın çalışmalarına katılarak; katkı verdi. Türkiye’de açılan yeni destinasyonların sağlığı geliştiren turizm yöreleri olarak yapılanmasında rol aldı. Her iki bakanlığın programları ile uyumlu şekilde, 1999 yılından itibaren Turizm Sağlığı temasını benimsedi. Turizm sağlığı, turizm hareketine katılan birey veya grupların sağlığının korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi bakış açısıdır. Turizm sağlığı; turizmin turistik tesise, çevresine, tesis yöneticilerine, çalışanlarına, kalan yerli ve yabancı turistlere, bulunduğu yöreye olan etkilerini incelemeyi, izlemeyi, değerlendirmeyi, sorunlara çözüm bulmayı amaçlamaktadır. Turizm sağlığı kapsamında turistin sağlığı, çalışanların sağlığı, çevre sağlığı ve toplum sağlığı yer aldı.

Dernek, 2004 yılından sonra, Aydın Turizm ve Sağlık Derneği olarak, Aydın’da yaşamına devam etti. Yönetim kurulu başkanlığını Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz üstlendi. Dernek, sağlıklı turizm hareketi ve sağlık turizmi alanında geleceğe yönelik projeleri hayata geçirmeyi amaçladı. Dernek, 2015 yılında kapandı.

Yararlanılan Kaynaklar

Passini W. (1989). Tourist Health as a New Branch of Public Health, World Health Statistics Quartorly: 42 (2): 77-84.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Evci ED., (2003). Farklı Turizm Yörelerindeki Bazı Konaklama Tesislerinin Sağlık Açısından Değerlendirilmesi ve Turistlerin Sağlık Sorunları (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü; Kiraz E.D.E. ve Deniz P.Ö. (2018). Sağlıklı Turizm Hareketi, Journal of Biotechnol and Strategic Health Research, 2(1): 1-8.